EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατέληξαν σε συμφωνία εργαζόμενοι και διοίκηση στην GΜ

Δύο ημέρες μετά τις ολιγόωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της General Motors (GM), η διοίκηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατέληξε σε συμφωνία με τη United Auto Workers Union (UAW), ήτοι τη συνδικαλιστική ένωση που εκπροσωπεί το εργατικό δυναμικού του εν λόγω κλάδου στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της UAW, Ρον Γκέτλφινγκερ, δήλωσε πως είναι πολύ ικανοποιημένος, καθώς έλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας της GM εκ μέρους του επικεφαλής, Ρικ Βάγκονερ. Σύμφωνα με τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας, η UAW θα αναλάβει την κάλυψη μελλοντικών δαπανών ιατρικής κάλυψης, ύψους 50 δισ. δολαρίων, με την ίδρυση ενός επενδυτικού τραστ, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού από την GΜ.

Ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 24ετίας εκτοξεύθηκε μέσα στον Αύγουστο το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, μια ένδειξη που οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών σε Ασία και Ευρώπη κατά 16,5% και 15,6%, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά μόνον 4,6%, μια ένδειξη που πιστοποιεί την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Το εμπορικό πλεόνασμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αναρριχήθηκε κατά 288% από πέρυσι, φθάνοντας τα 743 δισ. γιεν ή 6,47 δισ. δολάρια. Μεγαλύτερη ζήτηση σημειώθηκε για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα, ενώ οι εισαγωγές της αυξήθηκαν κατά 5,7%.

Προς δημόσια εγγραφή ο Ρrada

Την ανάθεση καθηκόντων παγκόσμιου εμπορικού διευθυντού στον Μπράιαν Μπλέικ, ο οποίος υπήρξε επί 17ετία ανώτατο στέλεχος του οίκου μόδας Gucci, αποφάσισε ο ιταλικός όμιλος Prada, ενώ διερευνά και το ενδεχόμενο της δημόσιας εγγραφής του. Ο κ. Μπλέικ έχει, επίσης, εργαστεί στον οίκο Burberry Group για μια διετία, συμβάλλοντας στην αναβίωσή του πριν από την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πατρίτσιο Μπερτέλι, διευθύνων σύμβουλος της Prada και σύζυγος της σχεδιάστριας Μιούτσα Πράντα, έχει αναβάλει επανειλημμένως τη δημόσια εγγραφή του οίκου, τον οποίο αναλυτές της αγοράς αποτιμούν στα 4 δισ. ευρώ.

Κάτω η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, καθώς η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και η άνοδος του ευρώ παρέσυραν σε πτώση τις παραγγελίες από -1 τον Αύγουστο στο -7. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 92,2 από το αναθεωρημένο προς τα πάνω 93,8 που καταγράφηκε τον Αύγουστο. Προς τα κάτω έχουν αναθεωρηθεί και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μέσα στο 2007 από το 2% στο 1,7%, σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Εurispes.

Δύναμη η Citic Securities

Η κινεζική Citic Securities εξελίσσεται σε μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό κλάδο, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά εκείνη της Lehman Brothers κατά 8,8 δισ. δολάρια και της Bear Sterns κατά 24,4 δισ. δολάρια. Μόνον η Goldman Sacks και η Morgan Stanley ξεπερνούν τη Citic, η οποία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών εταιρειών, παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή