EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Delta και US Airways απέκτησαν πρόσβαση στην αγορά της Κίνας

Πρόσβαση στην αγορά πολιτικής αεροπορίας της Κίνας απέκτησαν οι αερομεταφορείς Delta Air Lines και US Airways Group από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Οι δύο εταιρείες ήταν μέχρι χθες οι μοναδικές των ΗΠΑ που δεν είχαν λάβει τις απαραίτητες άδειες για τη διεκπεραίωση δρομολογίων στην Κίνα, μια αγορά που αναμένεται πως θα επεκτείνεται σε ρυθμό 15%, ετησίως, μέχρι το 2010. Οι πτήσεις της Delta μεταξύ Ατλάντας και Σαγκάης θα ισχύουν από τον Μάρτιο του 2008, ενώ τα νέα δρομολόγια της US Airways θα ξεκινήσουν από το 2009 και έπειτα, όπως, άλλωστε ισχύει και για τις American, Continental και Northwest Αirlines.

Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

Αν και ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας για την αγορά κατοικιών της Βρετανίας παραμένει «θετικός», οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και της πρόσφατης αναταραχής στις χρηματοοικονομικές αγορές, προειδοποίησε η τρίτη μεγαλύτερη οικοδομική εταιρεία της χώρας, γνωστή ως Βarratt Developments. Παρά ταύτα, τα προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν για το τρέχον οικονομικό έτος στις 427,8 εκατ. στερλίνες, αντανακλώντας μια άνοδο κατά 9,3% από πέρυσι, οδηγώντας την τιμή της μετοχής της σε κέρδη 3%, αν και εξακολουθεί να είναι υποτιμημένη κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με ένα μήνα πριν, όταν ξέσπασε η κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης.

Οικονομικός διευθυντής μετά 176 έτη

Τον διορισμό του πρώτου οικονομικού διευθυντού έπειτα από 176 έτη δρομολογεί ο ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος Generali σε ένα ευρύτερο σχέδιο αλλαγής του καθεστώτος εταιρικής διακυβέρνησης και βελτίωσης της κερδοφορίας του, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Financial Times». Μέτοχοι και αναλυτές έχουν ασκήσει κριτική στην ιδιότυπη διοίκηση Generali, τονίζοντας το γεγονός πως ο όμιλος έχει δύο διευθύνοντες συμβούλους, με τη θέση του οικονομικού διευθυντού να είναι ανύπαρκτη εδώ και χρόνια. Αν και η κερδοφορία της Generali έχει βελτιωθεί από το 2002 -τον Αύγουστο ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους αύξηση καθαρών κερδών κατά 27% από πέρυσι- η Mediobanca, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Generali, αναμένει περαιτέρω βελτίωση μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Απέρριψαν ακόμα και την ιδέα

Σε ένα είδος εικονικού κέντρου ελευθέρων σπουδών μετετράπη χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πολυδιαφημισμένο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, ή «ευρωπαϊκό ΜΙΤ» που θα γεφύρωνε το τεχνολογικό χάσμα Ευρώπης – Αμερικής. Η αρχική εισήγηση – όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσωπικά του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για ένα μεγάλο αυθύπαρκτο διεθνές πανεπιστημιακό κέντρο, εξήλθε από τον «μύλο» του Ευρωκοινοβουλίου ως… «διοικητικό συμβούλιο» που θα συντονίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Οι ευρωβουλευτές, προφανώς κατ’ εντολήν των κυβερνήσεών τους, με πρώτη, λέγεται, τη βρετανική, που ουδεμία διάθεση είχαν να χρηματοδοτήσουν ένα επιπλέον, εξ ορισμού «ξένο» και δη «ευρωπαϊκό» πανεπιστήμιο, απέρριψαν ακόμα και την ιδέα να παρέχει το αυτό παρ’ ολίγον «ΜΙΤ» της Ευρώπης δικά του πτυχία.
Κ. Καλλεργης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή