Αύξηση 0,7% στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο

Αύξηση 0,7% στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπηρέαστη εμφανίζεται προς το παρόν η αγορά κατοικιών στη Βρετανία από τους σοβαρούς κλυδωνισμούς, που προκάλεσε η κρίση στα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, αναφέρει η συνεταιριστική στεγαστική τράπεζα Nationwide. Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει πτώση στις τιμές των κατοικιών. Συγκεκριμένα, στη γηραιά Αλβιόνα οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο 0,7% με τη μέση τιμή κατοικίας να διαμορφώνεται από 183.898 στερλίνες τον Αύγουστο στις 184.723 στερλίνες. Πάντως, η Nationwide δήλωσε ότι τα πιο ριψοκίνδυνα στεγαστικά δάνεια έγιναν πλέον ακριβότερα για τους δανειολήπτες. Το BBC αναφέρει, ωστόσο, ότι σε ετήσια βάση η αύξηση των τιμών των κατοικιών στη Βρετανία αποδυναμώθηκε στο 9% τον Σεπτέμβριο από το 9,6% τον Αύγουστο.

Η Nationawide εκτιμά ότι η επιβράδυνση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Προτείνει μείωση επιτοκίων ο ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, πάντως, ίσως η Βρετανία να πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της, εάν επιδιώκει να τονώσει την οικονομία της. Ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι η κρίση στη διεθνή αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης πιθανώς να περιορίσει την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας σε επίπεδα κάτω του 2,5%, όπως προβλέπεται για το 2008. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή στην αγορά κατοικιών ως το πιο ευάλωτο πεδίο. Τέλος, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας ίσως διογκώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και προκαλέσει μείωση των φορολογικών εσόδων με συνέπεια τις περικοπές δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή