Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία δεν μπόρεσε χθες να ανατρέψει τα αρνητικά παιχνίδια σε βάρος του δολαρίου. Στη φορτισμένη ατμόσφαιρα των αμερικανικών αγορών εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και στη (subprime) αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας των ΗΠΑ, οι ανησυχίες παραμένουν έντονες.

Το δολάριο κατολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1973 χθες έναντι των έξι κυριοτέρων νομισμάτων ενός δείκτη που σταθμίζεται με βάσει εμπορικούς όρους. Εναντι του ευρώ, το δολάριο αφού κατέγραψε νέα πτώση – ρεκόρ στα 1,4189 δολάρια ανά ευρώ, σταθεροποιήθηκε στα 1,4160.

Τα νέα δυσμενή στοιχεία για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, επηρέασαν αρνητικά όλες τις αγορές. Οι πωλήσεις για νεόδμητες κατοικίες κατέγραψαν πτώση 8,3% τον Αύγουστο και κατέρρευσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, σβήνοντας τις έστω πενιχρές ελπίδες για αντιμετώπιση της κρίσης στην subprime αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τους κινδύνους που απορρέουν από την πληθώρα των επισφαλών στεγαστικών δανείων και τους χαμηλής φερεγγυότητας Αμερικανούς δανειολήπτες. Οι φόβοι των επενδυτών ότι επενδυτικές τράπεζες και hedge funds που έχουν τιτλοποιήσει τα δάνεια της αγοράς αυτής, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, εξακολουθούν να παραμένουν.

Οι κίνδυνοι που απορρέουν γενικώς από την επιδείνωση της κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, τη χειρότερη των τελευταίων πολλών ετών, που συνθλίβει τη στεγαστική πίστη, εξακολουθούν να κυριαρχούν. Το ενδεχόμενο να πλήξουν τη διάθεση των καταναλωτών και τα κέρδη των επιχειρήσεων και να μολύνουν στο τέλος την αμερικανική οικονομία, είναι μεγάλο.

Από το μέτωπο της οικονομίας, τα τελικά αναθεωρημένα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ήταν πολύ καλύτερα έναντι όλων των προβλέψεων. Ευτυχώς, δηλαδή, που αμερικανική οικονομία εισήλθε στην κρίση που άρχισε να εκτυλίσσεται από το δεύτερο15θήμερο του Ιουλίου σε καλή κατάσταση. Δηλαδή, το αναθεωρημένο ΑΕΠ κατέγραψε σημαντική αύξηση 3,8%, επί ετησίας βάσεως, το δεύτερο τρίμηνο φέτος, που είναι πολύ μεγαλύτερη έναντι της μεγάλης πτώσεως του 0,6% του πρώτου τριμήνου.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατέγραψαν ισχυρότατη άνοδο κατά 11,1%, όμως, η πενιχρή αύξηση κατά 1,4% των καταναλωτικών δαπανών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ηδη η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών έχει κλονιστεί! Οπως μας λέει το Conference Board, το έγκυρο ιδιωτικό think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών έπεσε τον Αύγουστο κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα των 100 μονάδων. Τα στοιχεία του δείκτη εμπιστοσύνης που καταρτίζει κάθε μήνα το Conference Board με βάση 5.000 αμερικανικά νοικοκυριά, έδειξαν κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης στις 99,8 μονάδες τον μήνα Αύγουστο, από 105,6 μονάδες τον Ιούλιο.

Η κρίση στις πιστωτικές αγορές, η συνεχής πτώση των τιμών των κατοικιών, η εφιαλτική κατάσταση στη subprime αγορά και οι αρνητικές ενδείξεις από το μέτωπο της αγοράς εργασίες, υποδαυλίζουν τις ανησυχίες των Αμερικανών καταναλωτών. Να επισημανθεί ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης είναι πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα και από τον Αύγουστο του 2005 όταν τα θύματα της φονικής «Κατρίνας» στη Νέα Ορλεάνη, διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό της Αμερικής. Τότε το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Κατρίνα» τη μαύρη Δευτέρα 29 Αυγούστου του 2005, άφησε συντρίμμια παντού.

Το αναπόφευκτο ενδεχόμενο νέας μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων ώθησε χθες σε άνοδο τις μετοχές στη Wall Street. Ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι έχει συμφωνήσει να χρησιμοποιηθούν όλα τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των αμερικανικών αγορών.

Φυσικά οι Νομισματικές Αρχές των ΗΠΑ, καθώς εδρεύει εκεί η FED, έχουν τα εργαλεία να θωρακίσουν το τραπεζικό σύστημα και να προστατεύσουν την αμερικανική οικονομία από την «πιστωτική ασφυξία» (credit crunch). Αλλά, δεν διαφαίνεται σύντομη λύση στην πιστωτική κρίση.

Επειδή το τελευταίο ανακοινωθέν της FED αποδείχθηκε ότι ήταν ένα προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των τραπεζιτών που ανησυχούν για τον πληθωρισμό και αυτών που θεωρούν ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν για την αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι σοβαρότεροι. Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός παραμένει η κύρια ανησυχία της FED, με γνώμονα να διαφυλαχθεί η πολύτιμη ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της «σταθερότητας των τιμών». Ομως, η FED «ομολογεί» στα πρακτικά ότι η κατάσταση στο μέτωπο της αγοράς κατοικίας και οι εξελίξεις στις πιστωτικές αγορές εξελίσσονται ανησυχητικά!!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή