Παγωμένα χαμόγελα στην οικονομία των ΗΠΑ

Παγωμένα χαμόγελα στην οικονομία των ΗΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμηχανία προκάλεσε η δημοσιοποίηση αντιφατικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Από τη μία πλευρά, οι τιμές των νέων ακινήτων σημείωσαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη μείωση από το 1970. Επίσης, μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ήταν η μείωση των πωλήσεων νέων κατοικιών τον ίδιο μήνα. Από την άλλη, ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο ήταν ισχυρός χωρίς να δείχνει ότι έχει δεχτεί τις επιπτώσεις από την πρόσφατη πιστωτική κρίση. Θετικά ήταν και τα στοιχεία για την απασχόληση, αφού ο αριθμός των νέων ανέργων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Κερδοσκοπία

Ωστόσο, η κερδοσκοπία στις αγορές συναλλάγματος και μετοχών βρήκε πεδίο δράσης, πριν την ανακοίνωση των στοιχείων. Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και τα χρηματιστήρια σημείωναν άνοδο, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, λόγω των αρνητικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ που θα ανακοινώνονταν. Τα απαισιόδοξα μηνύματα από την αμερικανική αγορά ακινήτων δεν άργησαν να έρθουν. Τα στοιχεία έδειξαν οι τιμές νέων ακινήτων είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Οι αγορές κατοικιών υποχώρησαν κατά 8,3% σε ετήσια βάση που αντιστοιχεί σε 795.000 ακίνητα το χρόνο. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό πωλήσεων για τα τελευταία επτά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο αντίστοιχος αριθμός τον Ιούλιο ήταν 867.000 ακίνητα το χρόνο. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για υποχώρηση του αριθμού αυτού στα 825.000 σπίτια τον χρόνο. Ο αριθμός των σπιτιών προς πώληση μειώθηκε στο τέλος Αυγούστου κατά 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι το απόθεμα των προς πώληση κατοικιών αυξήθηκε σε 8,2 μήνες (χρόνος που χρειάζεται για να πουληθούν με τον σημερινό ρυθμό). Το βαρομετρικό χαμηλό στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ ξεκίνησε από την αύξηση του κόστους δανεισμού και από την αβεβαιότητα που προκάλεσε η κρίση στην αγορά των στεγαστικών δανείων. Επίσης, αναλυτές στο Bloomberg δήλωσαν χθες ότι η κάμψη στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους της FED για το μέγεθος της κρίσης στην αγορά ακινήτων και για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Ενθαρρυντικά στοιχεία

Ωστόσο, δεν άργησαν να ανακοινωθούν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας: Στο δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,8% σε ετήσια βάση και ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες που τον υπολόγιζαν κοντά στο 4%. Επίσης, αρκετά υψηλότερος από το ρυθμό του 0,6% στο πρώτο τρίμηνο. Αναλυτές επισήμαναν ότι τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν ακόμα τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή