Κίνδυνος «φούσκας» στην πράσινη οικονομία

Κίνδυνος «φούσκας» στην πράσινη οικονομία

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη «φούσκας» στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φοβούνται πλέον οι διεθνείς αναλυτές. Τους πρώτους επτά μήνες του 2007, το 15,2% των καθαρών εισροών στην Ευρώπη κατευθύνθηκε σε «οικολογικές» επενδύσεις, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ και είναι σχεδόν διπλάσιο από το συνολικό ποσό που είχε εισρεύσει το 2006. Σύμφωνα με στοιχεία της Lipper Feri, το αντίστοιχο ποσοστό του 2006 ήταν 2,6% και του 2005 ήταν μόλις 0,6%.

Αυτός ο πακτωλός χρημάτων επενδύθηκε σε μία σχετικά μικρής κλίμακας βιομηχανία, όπως είναι αυτή της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, με αποτέλεσμα να ωθήσει τις τιμές των αντίστοιχων μετοχών στα ύψη. Αντίστοιχη αύξηση παρουσίασαν και οι λεγόμενοι δείκτες επενδυτικής ελκυστικότητας των μετοχών αυτών και των εταιρειών που επενδύουν σε αυτές. Ενας από τους πιο γνωστούς δείκτες είναι αυτός του λόγου τιμής προς κέρδη ή αλλιώς Ρ/Ε. Ο εν λόγω δείκτης σε αρκετές από αυτές τις μετοχές βρίσκεται σήμερα πάνω από το 40! Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ο λόγος τιμής προς κέρδη του χρηματιστηριακού δείκτη WilderHill New Energy Global Innovation Index βρέθηκε στα τέλη Ιουνίου στο 40, όταν ο αντίστοιχος λόγος του δείκτη S&P 500 είναι στο 17,2 φορές και του FTSE100 στο 11,9. Δύο από τις μετοχές που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του «ενεργειακού» δείκτη είναι αυτές των ενεργειακών εταιρειών Nouvelles ETA (Γαλλία) και της Babcock & Brown Wind Partners (Αυστραλία), των οποίων το P/E ξεπερνά το 140.

Νέα επενδυτικά προϊόντα

Ωστόσο, η προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της καθαρής ενέργειας δεν αποθαρρύνεται. Μάλιστα, δημιουργούνται αντίστοιχα επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα από μεγάλες τράπεζες των οποίων οι αποδόσεις διαμορφώνονται με βάση την πορεία διαφόρων «οικολογικών» δεικτών. Η Schroders πρόκειται να ανακοινώσει την εβδομάδα αυτή ένα σχετικό προϊόν που θα συνδέεται με κλιματολογικές αλλαγές. Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο της F&C που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. H εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Pictet ανακοίνωσε ότι το αντίστοιχο προϊόν που επενδύει σε καθαρή ενέργεια έχει συγκεντρώσει από τον Μάιο μέχρι σήμερα αποταμιεύσεις 530 εκατ. δολαρίων. Αντίστοιχα, πετυχημένα επενδυτικά προϊόντα διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή η ING, η BlackRock, η Citigroup κ.λπ.

Ομως, ο διευθυντής της Βρετανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κλιβ Μπρίολτ, υπεύθυνος για θέματα λιανικών αγορών, προειδοποιεί με δήλωσή του στην εφημερίδα Financial Times τις εταιρείες επενδύσεων σχετικά με τη νέα μόδα. Οπως δήλωσε, η δημιουργία επενδυτικών προϊόντων σε τομείς που προσελκύουν το ενδιαφέρον δεν σημαίνει πάντα ότι έχει σχέση με τις καταναλωτικές ανάγκες των πελατών. Στην τοποθέτηση αυτή έρχεται να προσθέσει ο διαχειριστής κεφαλαίων της Seven Investment Management, Τζάστιν Ούρκαρτ, τη διαπίστωση «ό,τι είναι πράσινο και μοιάζει ηθικό σήμερα γνωρίζει επιτυχία».

Από την άλλη πλευρά, τα επενδυτικά κεφάλαια που «ποντάρουν» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην οικολογική συνείδηση της οικονομίας υποβαθμίζουν τις ανησυχίες αυτές, υπογραμμίζοντας ότι η τάση σήμερα είναι τόσο ισχυρή που οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αυτούς τους τομείς θα γνωρίσουν μεγάλη άνοδο στα κέρδη τους τα επόμενα χρόνια.

Και απαντούν στο επιχείρημα των υπερτιμημένων Ρ/Ε με τον δείκτη PEG, δηλαδή με τον λόγο τιμής προς αύξηση κερδών. Ο δείκτης αυτός είναι πολύ μικρός ακόμα που σημαίνει ότι μετοχές του κλάδου είναι φθηνές. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων, οι κλιματολογικές αλλαγές αποτελούν μία πραγματικότητα που θα επηρεάσουν όλους τους κλάδους. Οι αλλαγές αυτές δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις επενδυτικές επιλογές.

Διαφημίζονται οικονομικά…

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και στην ελληνική αγορά, όπου διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων να ανακοινώνουν την είσοδό τους στον κλάδο της ενέργειας και συγκεκριμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτό δεν είναι κακό. Αντίθετα, είναι πολύ καλό για την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς, το περιβάλλον και την εναρμόνιση της Ελλάδας με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρκεί να υπάρχει προγραμματισμός και στόχος. Και νομίζω ότι υπάρχουν», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος που ασχολείται στις επιδοτήσεις προγραμμάτων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πέρα από το ενδιαφέρον για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τελευταία έχει διαπιστωθεί η ανάδειξη της οικολογικής πλευράς των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, ανακοινώνουν ότι χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμο χαρτί και υιοθετούν ή χορηγούν διάφορες φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες. Στελέχη από το χώρο της επικοινωνίας κάνουν τον εξής διαχωρισμό: Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πραγματική οικολογική συνείδηση, γεγονός που τους αυξάνει το κόστος, αλλά είναι διατεθειμένες να το υποστούν. Υπάρχουν, όμως, και άλλες, που η οικολογική συνείδηση είναι ένας πιο φθηνός -και ίσως αποτελεσματικός σήμερα- τρόπος διαφήμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή