Ανοικτή απειλή το μοντέλο της Openreach

Ανοικτή απειλή το μοντέλο της Openreach

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή τοπίου στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με ενδεχομένως αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις ενδέχεται να επιφέρουν τα νέα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύουν στο να διασφαλίσουν τον ανταγωνισμό. Πρόκειται κυρίως για το ενδεχόμενο να επιβληθεί σε εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά ο διαχωρισμός των δικτύων της από τις μονάδες παροχής υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ανταγωνιστών της στην υποδομή της.

Αντιδράσεις

Η ιδέα ανήκει στην επίτροπο ΜΜΕ, Βιβιάν Ρέντινγκ, και έχει ήδη προσκρούσει στις έντονες αντιδράσεις της επιτρόπου ανταγωνισμού, Νίλι Κρόες, που προβλέπει ότι το μέτρο δεν πρόκειται να αποτρέψει τις διακρίσεις ανάμεσα στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ενώ προειδοποιεί πως θα πλήξει τις επενδύσεις στον κλάδο. Τις δυσοίωνες προβλέψεις της φαίνεται να επιβεβαιώνει μερικώς η περίπτωση της Βρετανίας, όπου σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian η επιβολή αντίστοιχου μέτρου οδήγησε σε αναβάθμιση του ανταγωνισμού στον κλάδο, αλλά σήμερα γεννάται θέμα επενδύσεων στις τεχνολογίες που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Συγκεκριμένα η Β.Τ. δέχθηκε, πριν από δύο χρόνια να διαχωρίσει το αποτελούμενο από εκατομμύρια τηλεφωνικών γραμμών δίκτυό της από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της και να δημιουργήσει εταιρεία που θα αντιμετωπίζει ισότιμα όποια εταιρεία παροχής υπηρεσιών εισερχόταν στον χώρο της ψηφειακής τεχνολογίας. Εκτοτε η νέα εταιρεία, που φέρει την επωνυμία Open-reach, έχει εκχωρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον τριών από τα 30 εκατομμύρια τηλεφωνικές γραμμές σε ανταγωνιστές της όπως η Talk Talk της Carphone Warehouse και η Tiscali. Αλλοι ανταγωνιστές της Β.Τ. έχουν, άλλωστε, νοικιάσει ακόμη πέντε εκατομμύρια τηλεφωνικές γραμμές και χρησιμοποιπούν την υποδομή της Β.Τ., για να παρέχουν υπηρεσίες ευρείας ζώνης. Το αποτέλεσμα είναι να εξελίσσεται η βρετανική αγορά τηλεπικοινωνιών σε μία από τις πλέον ανταγωνιστικές του κόσμου.

Τώρα, όμως, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, η Ofcom καλεί το σύνολο της βιομηχανίας να την ενημερώσει ως προς το τι χρειάζεται για να ετοιμαστεί η χώρα για το ψηφιακό της μέλλον. Μήπως πρέπει να ξεφορτωθεί η Βρετανία της ενσύρματες γραμμές που συνέδεαν τα νοικοκυριά επί γενιές; Θα εισέλθει η βιομηχανία σε μια νέα εποχή επενδύσεων στην υποδομή; Και αν ναι, ποιος θα καταβάλει το τίμημα;

Ο Βρετανός υπουργός Ανταγωνισμού, Στίβεν Τιμς, που στο παρελθόν ήταν υπεύθυνος ηλεκτρονικού εμπορίου επισημαίνει ότι άλλες χώρες επενδύουν σε υποδομή οπτικών ινών γι’ αυτό και πρέπει η Βρετανία να αντιμετωπίσει τη «νέα πρόκληση». Εχει μάλιστα θέσει το ερώτημα κατά πόσον πρέπει να χορηγήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια η κυβέρνηση. Ωστόσο, η Β.Τ. εκτιμά ότι η αντικατάσταση του δικτύου με οπτικές ίνες μέχρι τα βρετανικά νοικοκυριά σημαίνει ότι το κόστος θα φθάσει τουλάχιστον στα παλαιά επίπεδα.

Μονοπώλιο

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, την εποχή προτού υποχρεωθεί η Β.Τ. στον επίμαχο διαχωρισμό των επιχειρήσεών της, οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον θα τοποθετούσε το άλλοτε κρατικό μονοπώλιο εναντίον όλων των άλλων. Σήμερα, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Openreach, Στιβ Ρόμπερτσον, εκτιμά ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και στις αποφάσεις περί των μελλοντικών επενδύσεων πρέπει να συμμετάσχει ολόκληρη η βιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή