Δυνατά χτυπήματα για ένα ολλανδικό «θησαυροφυλάκιο»

Δυνατά χτυπήματα για ένα ολλανδικό «θησαυροφυλάκιο»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμείωτο εξακολουθεί να παραμένει το ενδιαφέρον για την απόκτηση της ολλανδικής τράπεζας ABAMRO. Η πολύμηνη διελκυστίνδα για τη διεκδίκησή της από τη Barclays και την κοινοπραξία της Royal Bank of Scotland (RBS) μπορεί να φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της, πλην, όμως, δεν έχει λήξει. Μέχρι στιγμής η διοίκηση της ΑΒΝ προσπαθεί να κρατήσει ουδετερότητα, αν και δεν το κατορθώνει πάντα.

Στα αρχικά στάδια οι Ολλανδοί είχαν σαφή προτίμηση προς την προσφορά των σχεδόν 60 δισ. ευρώ της Βarclays, με την οποία είχαν ολοκληρώσει τη συμφωνία τους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΒΝ θα πωλούσε την αμερικανική θυγατρική της La Salle στην, επίσης, αμερικανική Bank of America, ώστε να πληροί τους όρους του θεμιτού ανταγωνισμού. Υπήρξε έντονη αντίδραση των μετόχων της, οι οποίοι ήθελαν να ακουστεί η άποψή τους επί της πώλησης, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά τελικώς δικαιώθηκε η ΑΒΝ ΑΜRΟ.

Η εξαγορά των 21 δισ. δολαρίων της La Salle από τη Bank of America, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, έχει και παράλληλες εξελίξεις. Με στόχο την εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2009, η Bank of America θα απολύσει σχεδόν 4.000 υπαλλήλους της την προσεχή διετία. Στη συνέχεια, θα προσλάβει 10.500 υπαλλήλους, ώστε να επιτύχει το στόχο διεύρυνσης του νέου οργανισμού, τον οποίο έθεσε, όταν αγόρασε τη La Salle από την ΑΒΝ ΑΜRΟ.

Αναφορικά με τις προτάσεις εξαγοράς, η διοίκηση της ΑΒΑΜRΟ αναγνωρίζει δημοσίως και ενώπιον των μετόχων ότι εκείνη της Barclays είναι πολύ χαμηλή, εάν συγκριθεί με των αντιπάλων RBS – Banco Santander – Fortis, η οποία ανέρχεται περίπου 70 δισ. ευρώ. Η τελευταία προσφορά εκφράζεται σχεδόν όλη σε ρευστό, όταν της Barclays είναι μοιρασμένη σε ρευστό και μετοχές.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες του ολλανδικού πιστωτικού ιδρύματος, χωρίς να τάσσονται υπέρ της κοινοπραξίας, επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν από τους μετόχους τους να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ των δύο προσφορών. Επίσης, δεν αποκλείουν να σπεύσει η Barclays να το κάνει, αν και το θεωρούν δύσκολο.

Επί του παρόντος, έντονη κινητικότητα εκδηλώνεται μόνον από τις τρεις συμμετέχουσες στην κοινοπραξία, οι οποίες και διπλασίασαν το ποσοστό τους στην ΑΒΝ ΑΜRΟ στο 8,25%. H δε βελγο-ολλανδική Fortis, η οποία λογίζεται ως ο πιο αδύναμος κρίκος της τριμερούς τραπεζικής συμμαχίας, έχει επιδείξει το μεγαλύτερο δυναμισμό. Προσφάτως, εξασφάλισε τη στήριξη των μετόχων της για έκδοση μετοχών, ώστε να εξεύρει κεφάλαιο 13,2 δισ. για την εξαγορά μέρους της ABAMRO. Η έκδοση αφορούσε αποκλειστικά τους μετόχους της Fortis, οι οποίοι για κάθε τρεις μετοχές τους απέκτησαν δυο νέες με έκπτωση 44% στα 15 ευρώ έκαστη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας Fortis ανέρχεται σε 37,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πρέπει να συγκεντρώσει για την εξαγορά της ΑΒΝ AMRO περί τα 24 δισ. ευρώ. Εάν όλα ευοδωθούν, η Fortis θα πρέπει, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να πωλήσει άνω του 10% των δραστηριοτήτων της ABAMRO, που θα περιέλθουν στην κατοχή της.

Ισως γι’ αυτό η διοίκηση της ολλανδικής τράπεζας θεωρεί ότι η προσφορά της κοινοπραξίας κατατείνει σε διάσπαση της ABAMRO και την προοπτική αυτή την απεύχεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή