Ο τελευταίος αυτοκράτορας ονομάζεται Γκρένιγκ

Ο τελευταίος αυτοκράτορας ονομάζεται Γκρένιγκ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρίζκμαν Γκρένιγκ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μη χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτε, όταν όλος ο κόσμος στροβιλίζεται γύρω του και γύρω από την τράπεζά του, την ABN AMRO. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της θεάται τα τεκταινόμενα από το «θρόνο» του. Με ολύμπια ψυχραιμία βλέπει να ερίζουν η Barclays και η κοινοπραξία της Royal Βank of Scotland για την ΑΒΝ ΑΜRΟ, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας.

Δεύτερη προσφορά

Αποφαίνεται ότι η δεύτερη προσφορά (70 δισ. ευρώ) είναι υψηλότερη της πρώτης (60 δισ. ευρώ) -δηλαδή, λέει κάτι το αυτονόητο- και διακηρύσσει ότι δεν θα επιτρέψει η εξαγορά της τράπεζάς του να οδηγήσει στη διάσπασή της. Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις παλαιότερες του Απριλίου, όταν είχε τονίσει τα εξής: «Η τιμή δεν είναι το μόνο πράγμα που μετράει. Ως άνθρωποι και ως πολίτες, έχουμε την υποχρέωση να βλέπουμε πέρα από τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου».

Πάντως, το θέμα της διάσπασης της ΑΒΝ AMRO παραμένει. Η Barclays θα την αγοράσει και θα τη διευρύνει, διατηρώντας το κέντρο της στην Ολλανδία. Αντιθέτως, η κοινοπραξία της RBS θα διασπάσει στα τρία μία τράπεζα-σύμβολο της Ολλανδίας.

Οι μέτοχοι, τώρα, θα αποφασίσουν αρχές Οκτωβρίου για την ούτως ή άλλως μεγαλύτερη τραπεζική εξαγορά στην ιστορία.

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις ευνοούν γενικότερα τον 57χρονο Ρίζκμαν Γκρένιγκ. Ο θόρυβος για την εξαγορά της ΑΒΝ AMRO υπερκάλυψε την αδυναμία του να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει. Πρέπει να θυμήσουμε, άλλωστε, ότι στις αρχές του 2007 μία από τις μετόχους της ΑΒΝ AMRO, τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου TCI Fund Management, είχαν προτείνει τη διάσπασή της, εντείνοντας περαιτέρω τις πιέσεις στον κ.Γκρένιγκ.

Δεσμεύσεις

Εκείνος πριν από έξι χρόνια είχε δεσμευθεί να αναβαθμίσει την ΑΒΝ AMRO στην πρώτη πεντάδα των είκοσι μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, ως προς τις αποδόσεις για τους μετόχους τους. Εντούτοις, την περίοδο από το 2002 έως το 2005 βάσει των αποδόσεων αυτών η ΑΒΝ AMRO κατετάγη έβδομη, ενώ σήμερα κατατάσσεται στη δέκατη έκτη θέση.

Το 2006, όταν ο Ρίζκμαν Γκρένιγκ ενεπνεύσθη και διεκπεραίωσε την εξαγορά της ιταλικής τράπεζας Antonveneta, είχε ανακηρυχθεί σε διευθύνοντα σύμβουλο της χρονιάς.

Ωστόσο, «το μέλλον του στην τράπεζα τίθεται εν αμφιβόλω και ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι η αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτόν έχει αρχίσει», είχε πριν από λίγο καιρό υπογραμμίσει ο διαχειριστής κεφαλαίων Κόρνε βαν Ζέιζλ.

Και ο ίδιος ο Ρίζκμαν Γκρένιγκ είχε επισημάνει ότι εάν δεν εμφανίσουν καλύτερη επίδοση ορισμένες μονάδες της ΑΒΝ AMRO μέσα στο 2007, ενδέχεται το όνομά του να φιγουράρει στον κατάλογο με όσους διευθύνοντες συμβούλους ολλανδικών εταιρειών πιθανολογείται ότι θα αποχωρήσουν εντός του έτους.

Η σχοινοτενής, όμως, διαδικασία της εξαγοράς άλλαξε άρδην το κλίμα για τον Ρίζκμαν Γκρένιγκ, o οποίος έχει συνδέσει τις τύχες του με εκείνες της ΑΒΝ ΑΜRΟ από το 1974. Ισως την ακολουθήσει και στη μετάβασή της σε νέο καθεστώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή