Τα γαλλικά συνδικάτα κατεβαίνουν… στο γήπεδο με τον Νικολά διαιτητή

Τα γαλλικά συνδικάτα κατεβαίνουν… στο γήπεδο με τον Νικολά διαιτητή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τραγούδι του Φράνκ Σίνατρα «My Way» φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στην πολιτική ιδιοσυγκρασία του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Θα μπορέσει, όμως, ο Σαρκοζί να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, καταργώντας 35.000 με 50.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, επιτυγχάνοντας έτσι και μια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος; Θα έχει το σθένος να επιβάλει τις απαραίτητες αλλαγές στον δημόσιο τομέα για τη δημιουργία ενός «αποτελεσματικότερου κράτους», με «καλύτερα αμοιβόμενους δημοσίους υπαλλήλους», όπως δήλωσε ο ίδιος, όταν εξήγγειλε την πρώτη σειρά μέτρων που αφορούν την τύχη 5,2 εκατομμυρίων Γάλλων;

Ας μην λησμονούμε ότι ανάλογες απόπειρες είχαν γίνει στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, αναγκάζοντας τις τότε κυβερνήσεις σε «υποχώρηση». Το 1995, οι διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ώθησαν την πρώτη κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ σε παραίτηση, όπως μας υπενθυμίζει η Αγγελική Χρυσάφη της «The Guardian». Σήμερα, αρκετά συνδικάτα της χώρας έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα θυσιάσουν θεμελιώδεις αρχές του γαλλικού κράτους, θέτοντας τη 17η Οκτωβρίου ως μια ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Κινητοποιήσεις

Ο Μπερνάρ Τιμπό, επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, προειδοποίησε πως «το πνεύμα θα είναι αθλητικό -και δεν θα περιορίζεται εντός γηπέδου». Το ζήτημα που απασχολεί τα γαλλικά συνδικάτα δεν είναι μόνον το ενδεχόμενο της κατάργησης των ειδικών συμβάσεων, αλλά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για μία «ιδιωτικοποίηση» του κρατικού τομεά. Η «διαγραφή» των ειδικών προνομίων συνταξιοδότησης που απολαμβάνουν ένα εκατομμύριο νυν και πρώην μηχανοδηγοί και εργαζόμενοι παροχέων υπηρεσιών οφέλειας φοβούνται πως μπορεί να είναι μόνον η αρχή της «πολιτισμικής επανάστασης», έτσι όπως έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Σαρκοζί.

Ποιος, άλλωστε, θα παραιτούνταν τόσο εύκολα του δικαιώματος συνταξιοδότησης στα πενήντα του, με γεναιόδωρα επιδόματα; Οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν πως οι αλλαγές που προωθεί ο κ. Σαρκοζί είναι περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα «The Financial Times». Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση δύο συνταξιούχων από έναν νέο δημόσιο υπάλληλο, καταργώντας από το 2008, περίπου, 22.900 θέσεις εργασίας. (Σε συνδυασμό με την αύξηση των εισφορών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και της προεξόφλησης φόρου επί των μερισμάτων, η κυβέρνηση εκτιμά πως το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,1% στο 2,3% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας, όμως, το 2% που ισχύει ως ανώτατο όριο για τις 13 οικονομίες της Ευρωζώνης.)

Αγνοώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο κ. Σαρκοζί προωθεί φοροαπαλλαγές της τάξεως των 9 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2008 και αύξηση των δαπανών στην έρευνα και ανάπτυξη κατά 1,8 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Φρανσουά Φιλιόν, πως «κυβερνώ ένα κράτος που βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας». Με την αναβολή της προθεσμίας για έναν ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και τη μείωση του χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ που έχει ορίσει η Ε.Ε. από το 2010 στο 2012, η υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, διατύπωσε την πρόβλεψη για μια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,25% μέσα στο 2008 από το 2% που αναμένεται να φθάσει μέχρι τα τέλη του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή