Οι αυξήσεις στα τρόφιμα πρόσθεσαν άλλα 105 εκατομμύρια φτωχούς

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα πρόσθεσαν άλλα 105 εκατομμύρια φτωχούς

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής έχουν σφοδρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και τις προοπτικές επιβίωσης των φτωχών. Στην έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις συνέπειες των υψηλότερων τιμών των τροφίμων στην κατάσταση της φτώχειας σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, φάνηκε ότι αυτές είναι αρνητικότατες – η φτώχεια αυξάνεται 4,5% και στα 2,3 δισεκατομμύρια φτωχούς του πλανήτη προστίθενται άλλα 105 εκατομμύρια. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, εφόσον οι πιο φτωχοί ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για να τραφούν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές Μάρος Ιβάνιστς και Γουίλ Μάρτιν, οι επιμέρους επιπτώσεις διαφοροποιούνται πολύ ανάλογα με τη χώρα, τη δομή της εκάστοτε οικονομίας, την κυβερνητική πολιτική, το είδος του αγαθού, την αιτία, που προκάλεσε την αύξηση της τιμής του, το εάν οι φτωχοί παράγουν και πωλούν αγαθά ή τα καταναλώνουν, το μοντέλο εσόδων-εξόδων του εκάστοτε νοικοκυριού αλλά και το εάν τα νοικοκυριά είναι αγροτικά ή αστικά. Σε πολλές φτωχές χώρες οι αυξήσεις, ενίσχυσαν τα πραγματικά εισοδήματα των παραγωγών, πολλοί από τους οποίους είναι φτωχοί και φτωχές.

Σε κατάσταση ένδειας

Παράλληλα, δυσκόλεψαν τους καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση ένδειας. Ο συνολικός αντίκτυπος των αυξήσεων εξαρτάται από το ισοζύγιο μεταξύ των δύο ομάδων, από το εάν τα κέρδη των παραγωγών αντισταθμίζουν τις απώλειες των καταναλωτών. Εξετάζοντας νοικοκυριά σε εννέα χώρες με χαμηλά εισοδήματα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τις πιο πολλές φορές η φτώχεια αυξάνεται και διευρύνεται παρά περιορίζεται.

Αν και από τη διεθνή κοινότητα εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις, ελάχιστη είναι η πληροφόρηση για τον πραγματικό μετρήσιμο αντίκτυπό τους. Τη διετία 2005-2007 το καλαμπόκι αυξήθηκε 80% και εξακολουθεί την ανοδική πορεία του, το γάλα σε σκόνη 90%, το σιτάρι κατά 70% και κατά 25% το ρύζι. Οι δριμείες συνέπειες αυτής της ανόδου σχετίζονται με το ότι οι φτωχότεροι άνθρωποι δαπανούν σχεδόν το 75% των εισοδημάτων τους για την τροφή τους. Τα εισοδήματα των αγροτικών νοικοκυριών, τα οποία αρκετά συχνά ανήκουν και στα φτωχότερα νοικοκυριά της κάθε χώρας, ενδεχομένως να αυξηθούν με τις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, τα οφέλη αυτά μπορεί να αποδειχθούν λιγότερα από ό,τι φαινόταν αρχικά, εφόσον συνδέονται με το τι πωλούν και όχι με το τι παράγουν τα αγροτικά νοικοκυριά.

Πλήττονται όλοι

Συνεκτιμώντας τις τεράστιες αυξήσεις στα τρόφιμα την περίοδο 2005-2007 αλλά και μία υποθετική αύξηση 10%, οι Μάρος Ιβάνιστς και Γουίλ Μάρτιν, κατατείνουν στο ότι είναι λίγες οι περιπτώσεις, που οι υψηλότερες τιμές περιορίζουν τη φτώχεια στα αγροτικά νοικοκυριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αστική φτώχεια αλλά και η αγροτική αυξάνονται και ο γενικός αντίκτυπος είναι δυσμενής. Συνολικά στις εννέα χώρες η φτώχεια επιτείνεται κατά 4,5%, ποσοστό, το οποίο σε διεθνές επίπεδο σημαίνει ότι οι φτωχοί αυξάνονται κατά 105 εκατομμύρια. Δεδομένου ότι από το 1984 η φτώχεια στον κόσμο μειώνεται με ρυθμό 0,68% τον χρόνο, μία επιδείνωσή της κατά 4,5% θα σήμαινε ότι πήγαν χαμένες προσπάθειες και επιτεύγματα επτά ετών. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι το συνολικό τίμημα, που θα κληθούν να πληρώσουν οι φτωχοί, μπορεί να αποδειχθεί ακόμα βαρύτερο, ειδικά εάν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτινάξουν τον πληθωρισμό.

Η ταυτότητα της έρευνας

– Φτωχός/ή: Αυτός/ή που καταναλώνει λιγότερα από 1 δολάριο την ημέρα, βάσει της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης του 1993.

– Στοιχεία για όρια φτώχειας ανά χώρα: Βολιβία 2002, Καμπότζη 1997, Μαδαγασκάρη 2001, Μαλάουι 2004, Νικαράγουα 2001, Πακιστάν 2002, Περού 2002, Βιετνάμ 2002 και Ζάμπια 2002-03.

– Μόνο στην περίπτωση του Βιετνάμ χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του 1998 και του 2004, λόγω της τεράστιας διαφοράς στην οικονομική ανάπτυξη των συγκεκριμένων ετών.

– Σε κάθε χώρα ερευνήθηκαν τουλάχιστον 1.000 νοικοκυριά.

– Μεταξύ των υπό εξέταση τροφίμων είναι το σιτάρι, το ρύζι, τα γαλακτοκομικά, το καλαμπόκι, η ζάχαρη, το βοδινό κρέας και τα πουλερικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή