ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση στοιχείων που επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη βαθιά κόπωση της αμερικανικής οικονομίας οδήγησαν σε άνοδο το ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων μέσα στον Ιανουάριο καταποντίστηκαν, αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι αγορές δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στα βήματα που έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση της ροής χρήματος στο διατραπεζικό σύστημα. Το δολάριο κυμαινόταν χθες στα 1,39 ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 0,4%. Το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά και έναντι του γιεν, μια τάση που αποδόθηκε στον επαναπατρισμό ιαπωνικών κεφαλαίων εξαιτίας της μεγάλης αποστροφής επενδυτικού κινδύνου. Το δολάριο κινούνταν στο ψυχολογικό όριο των 90 γιεν, ενώ στις αρχές του μήνα είχε αποδυναμωθεί έως και στα 87 γιεν.

Η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη του κόσμου, εξακολουθεί να κινείται σε τεντωμένο σχοινί, με τους αναλυτές της αγοράς να παραμένουν απαισιόδοξοι για την πορεία του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2009. Ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,5%, ενώ οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, μια ένδειξη που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στη χώρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διετής και πλέον ύφεση στον αμερικανικό κλάδο ακινήτων αποτέλεσε την απαρχή της τρέχουσας οικονομικής κρίσης λόγω της μεγάλης έκθεσης των τραπεζών στη στεγαστική πίστη.

Κεντρικές τράπεζες ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων δυνάμεων καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να θωρακίσουν τις οικονομίες από τη διάχυση της κρίσης σε κάθε κλάδο. Το ρούβλι υποχώρησε χθες κατά 0,7% έναντι του δολαρίου και κατά 1,1% έναντι του ευρώ μετά την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος κατά 1% από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις εργάσιμες ημέρες και δέκα από τις 11 Νοεμβρίου, που η νομισματική αρχή της χώρας προχωρά σε υποτίμηση του νομίσματος. Μετά την πάροδο μιας δεκαετίας, ο προϋπολογισμός της χώρας αναμένεται να κινηθεί στο κόκκινο, καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει παρουσιάσει πτώση, σχεδόν, 75% από το ρεκόρ ανόδου που καταγράφηκε τον Ιούλιο. Για να επιτευχθεί ισοσκελισμός του προϋπολογισμού, η τιμή του αργού πρέπει να κυμαίνεται στα 70 δολάρια το βαρέλι. «Οσο η τιμή του μαύρου χρυσού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η κεντρική τράπεζα δεν έχει άλλη επιλογή από την υποτίμηση του ρουβλίου», σχολιάζει αναλυτής της MDM Bank στη Μόσχα. Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για τη ρωσική οικονομία, εάν επαληθευτούν εκτιμήσεις για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου στο φάσμα των 30 με 40 δολαρίων το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή