Αλλαγές στην ανίερη συμμαχία

Αλλαγές στην ανίερη συμμαχία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανίερη συμμαχία μεταξύ των επιχειρηματικών συμβούλων, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπολογίζοντας και προτείνοντας το ύψος των αμοιβών των διοικητικών στελεχών και των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων, υπέστη καίριο πλήγμα. Κι αυτό συνέβη όταν, την εβδομάδα που πέρασε, μέτοχοι της Royal Dutch Shell καταψήφισαν την πρόταση για τις απολαβές της διοίκησης της εταιρείας.

Ισως το πλήγμα αυτό να μην ήταν πραγματικά θανατηφόρο, αλλά δεν παύει να έχει τη σημασία του. Η άνοδος και η ακμή των επιχειρηματικών συμβούλων με ειδίκευση στις διοικητικές αμοιβές κατά την τελευταία δεκαετία ήταν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες και εξοργιστικές εξελίξεις. Τα εν λόγω άτομα προσκαλούνταν από τις εταιρείες για να δώσουν συμβουλές σχετικά με το ποια είναι τα κατάλληλα κίνητρα για τους ανθρώπους που καταλαμβάνουν την κορυφή της ιεραρχίας – για τους ανθρώπους οι οποίοι θεωρούν τον μισθό τους ανεπαρκές κίνητρο για να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι τους. Κάποιοι λένε στους μη εκτελεστικούς διευθυντές της επιτροπής αμοιβών (οι οποίοι συνήθως είναι εκτελεστικοί διευθυντές σε άλλη εταιρεία) ότι για να προσλάβεις τους καλύτερους, όχι μόνο πρέπει να τους προσφέρεις ικανοποιητική αμοιβή, αλλά και μία σειρά επιδομάτων τόσο περίπλοκων, ώστε οι μέτοχοι να μη μπορούν να διαπιστώσουν εάν οι χαρούμενοι παραλήπτες τους όντως τα κέρδισαν με τη δουλειά τους και αν τα αξίζουν ή όχι.

Δυστυχώς για τη Shell, οι μέτοχοί της φέτος πρόσεξαν ότι η εταιρεία κατατάσσεται τέταρτη στις πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές του κόσμου και όχι τρίτη, όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι. Ομως, η επιτροπή αμοιβών αποφάσισε να καταβάλει ούτως ή άλλως τα χρήματα του μπόνους στον διευθύνοντα σύμβουλο Γιερόεν φαν ντερ Φέερ, προκαλώντας τον θυμό ακόμη και των κάποτε βραδυκίνητων και διστακτικών θεσμικών επενδυτών. Κι αυτό αποδεικνύει ότι η όλη διαδικασία καθορισμού των αμοιβών έχει εκπέσει. Οι δραστικές αντιδράσεις επενδυτών και μετόχων απλώς επισπεύδουν τις αλλαγές. Θα έλθει πολύ σύντομα μία ημέρα, όταν τα μπόνους θα καταβάλλονται μόνον αφότου έχουν λάβει ειδική έγκριση από το σώμα των μετόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή