«Θετική» πτώση 1,4% για τη Marks & Spencer

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μικρότερη τριμηνιαία πτώση πωλήσεων των τελευταίων δύο ετών ανακοίνωσε η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων ειδών ένδυσης Marks & Spencer, καθώς οι διαφημιστικές καμπάνιες και ο ζεστός πασχαλιάτικος καιρός ενίσχυσαν τις πωλήσεις θερινής μόδας και τροφίμων. Τα έσοδα των βρετανικών καταστημάτων της εταιρείας που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο μειώθηκαν μόλις 1,4% κατά το τρίμηνο που τελείωσε στις 27 Ιουνίου, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για πτώση 2,5%.

Ο διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, Στιούαρτ Ρόουζ, τόνισε ότι οι καταναλωτές επέστρεψαν στις «πιο καλές» μάρκες έπειτα από μία περίοδο αποταμίευσης. Η πτώση του 1,4% αποτελεί την καλύτερη επίδοση, από την αύξηση των πωλησεων που είχε σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Οι πωλήσεις των καταστημάτων της εταιρείας σημειώνουν πτώση για 7 συνεχόμενα τρίμηνα, προκαλώντας τη συρρίκνωση των κερδών, η οποία με τη σειρά της ανάγκασε τη Marks & Spencer να περικόψει το μέρισμα των μετόχων της για πρώτη φορά τα τελευταία 9 χρόνια.

Ομως, παρά το κλίμα ευφορίας που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Ρόουζ αντιμετωπίζει δριμύτατη κριτική, εν όψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας στις 8 Ιουλίου. Χαρακτηριστικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το «κατόρθωμα» της μικρότερης τριμηνιαίας πτώσης πωλήσεων δεν θα ήταν τόσο εντυπωσιακό αν οι πωλήσεις δεν κατέγραφαν τόσο απότομη πτώση το 2008. Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 50% εφέτος, μετά το απογοητευτικό 2008, όταν υποχώρησε κατά 61%. Εκτός αυτού, οι επενδυτές δεν φαίνεται να αποδέχονται το γεγονός ότι το ίδιο άτομο μπορεί να κατέχει τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και του εκτελεστικού πρόεδρου σε μία εταιρεία. Ο κ. Ρόουζ υπόσχεται ότι «θα έχουμε έναν καινούργιο διευθύνοντα σύμβουλο του χρόνου», ενώ δηλώνει ότι ο ίδιος θα αποχωρήσει μέχρι το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT