Χορός δισεκατομμυρίων πίσω από την πολιτική διαμάχη Σίτι – Ευρωπαίων

Χορός δισεκατομμυρίων πίσω από την πολιτική διαμάχη Σίτι – Ευρωπαίων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο διαμάχης βρέθηκε η οδηγία της Ε. Ε. για τη ρύθμιση και εποπτεία των «ατίθασων» κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity). Οι Βρετανοί ερμήνευσαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σαν μια απόπειρα των Γερμανών και των Γάλλων να υπονομεύσουν την κυριαρχία τους στον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ευρώπης. «Ούτε τα hedge funds ούτε τα private equity funds προκάλεσαν την κρίση. Στόχος είναι να υπάρξει μια σωστή εποπτεία του κλάδου, όχι να καταδικαστεί σε θάνατο», δήλωσε ο Ματς Οντέλ, υπουργός χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Σουηδίας που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε. Ε., παίρνοντας εμφανώς το μέρος των Βρετανών. Εντονη είναι η κριτική του βρετανικού Economist: «Οι Ευρωπαίοι θα ήταν σε καλύτερη μοίρα εάν ανησυχούσαν λιγότερο για τα hedge funds στο Λονδίνο και περισσότερο για την κατάσταση των δικών τους τραπεζών». Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι της περιφέρειας του Σίτι του Λονδίνου ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον για να ενισχύσουν το μέτωπό τους απέναντι στις κοινοτικές ρυθμίσεις.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν, όμως, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου και η κυβέρνηση της χώρας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η Βρετανία αντιστέκεται σε κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης του κλάδου» είπε ο Πέερ Στάινμπρουκ. Αν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, υιοθέτησε ηπιότερους τόνους, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός στο περιεχόμενο της οδηγίας.

Ωστόσο, πίσω από κάθε διαμάχη πολιτικών κρύβεται μια απλή πραγματικότητα. Οι εξαγορές που συντελούνται από τα private equity funds «γεννούν» προμήθειες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τραπεζικό και τον επενδυτικό κλάδο, κυρίως στη Γουόλ Στριτ της Νέας Υόρκης και το Σίτι.

Ενα εξάμηνο πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που επιμένει μέχρι σήμερα, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2007, οι προμήθειες των τραπεζών μόνον εκτοξεύθηκαν στα 2 δισ. δολάρια από εξαγορές 188 δισ. δολαρίων εκ μέρους ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι ουδείς επιθυμεί την επανάληψη ενός φαινομένου αναλόγου της τρέχουσας κρίσης, στοχεύοντας στην οχύρωση του συστήματος από κάθε αποσταθεροποιητικό παράγοντα. Σε αυτήν την κατηγορία αναγκαστικά εντάσσονται αυτά τα εναλλακτικά επενδυτικά οχήματα που δεν υπάγονται σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Τα private equity funds πραγματοποιούσαν εξαγορές με δανεισμό, υποθηκεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών – στόχων τους. Τα hedge funds είχαν την ελευθερία να «βουτούν» σε οποιαδήποτε αγορά της αρεσκείας τους, με προμήθειες που έφθαναν έως και το 40%.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε το περασμένο φθινόπωρο, μετά την κατάρρευση της Lehman Borthers, το short selling τραπεζικών μετοχών, δηλαδή τα μαζικά «στοιχήματα» στην πτώση των τιμών τους. Είναι μια πρακτική που ασπάζονται τα hedge funds αλλά που προκαλεί τεράστιες μεταβολές στα χρηματιστήρια. Η βρετανική αρχή εποπτείας των αγορών (FSA) αποφάσισε να παρατείνει μία ρύθμιση για την καταγραφή κάθε κίνησης short selling. Υπό την παρακολούθηση εποπτικών αρχών της Ε. Ε. και των ΗΠΑ ανανέμεται, στο μεταξύ, να εισέλθουν και τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα (OTC) για να μην επαναληφθούν αποσταθεροποιητικά για το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα φαινόμενα όπως η καταστροφή της AIG. Οσο για την επίμαχη, υπό συζήτηση οδηγία της Ε. Ε., επιβάλλει ένα ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας και περιορισμούς στην έκθεση των hedge funds και των private equity funds στις αγορές κεφαλαίου και στον δανεισμό, ενώ θα λογοδοτούν «λογιστικά» στις αρμόδιες αρχές.

Εάν όμως οι ατίθασοι υποβληθούν σε έναν συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό, τότε θα υπάρξει κάθετη μείωση των αποδόσεων και άρα των προμηθειών. Βεβαίως, ο επίλογος δεν έχει ακόμη γραφτεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT