Ενδυνάμωση δολαρίου και ανεργία έριξαν το πετρέλαιο στα 64 δολ.

Ενδυνάμωση δολαρίου και ανεργία έριξαν το πετρέλαιο στα 64 δολ.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 13% σε διάστημα πέντε ημερών, καθώς χθες περιορίστηκε στα 64 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας από τα υψηλά έτους της προηγούμενης εβδομάδας, όταν είχε ανέλθει μέχρι τα 73,5 δολάρια. Η ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ που περιόρισε την επενδυτική όρεξη για εμπορεύματα ως μέσο οικονομικής αντασφάλισης ενάντια στον πληθωρισμό, καθώς και το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας των ΗΠΑ και Ευρωζώνης, των τελευταίων 10 και 26 ετών αντιστοίχως, εντοπίζονται ως οι κύριοι λόγοι της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η εξαιρετική μεταβλητότητα που επικρατεί στις αγορές πετρελαίου τους τελευταίους 18 μήνες εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη, με τις τιμές να έχουν διπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς παρά την εξαιρετικά αδύναμη οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο καλοκαίρι η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει στο ζενίθ των 145 δολαρίων, στη συνέχεια τον Δεκέμβριο έφτασε στα 33 δολάρια, ενώ από τότε έχει σημειώσει θετικό ράλι 55%.

«Υπάρχει μία γενική υποχώρηση, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσεως για πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Για μερικούς μήνες, πιθανότατα να ήμασταν κάπως πιο αισιόδοξοι και κάποιες αγορές να υπερέβαλαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής πετρελαίου της Socit Gnrale, Μάικ Ουίτνερ. Ωστόσο, ο νέος κύκλος βίας στη περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, με αναφορές για επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Chevron και της Shell, η έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν και ο περιορισμός της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πλευρά της προσφοράς πετρελαίου, λειτουργώντας εκ νέου ανοδικά για τις τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT