Παγκόσμια Τράπεζα προς G8: Παραμένει επικίνδυνο το 2009

Παγκόσμια Τράπεζα προς G8: Παραμένει επικίνδυνο το 2009

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιστολή προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οικοδεσπότη της Συνόδου των ηγετών των οκτώ πλουσιότερων κρατών (G8) που συνέρχονται αύριο στη σεισμόπληκτη πόλη Λ’ Ακουιλα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι «το 2009 παραμένει επικίνδυνο, παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις Κεντρικών Τραπεζών και κυβερνήσεων φαίνεται να ανέκοψαν την πτώση της οικονομίας». Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της Ρόμπερτ Ζέλικ, ο εμπορικός προστατευτισμός θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Στο ίδιος μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Σύνοδο του G8, εκτίμησε ότι το ελεύθερο εμπόριο αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δεσμευθούν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ντόχας. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «είμαι πεπεισμένος ότι τα χειρότερα έπονται», εκτιμώντας ότι η πραγματική δοκιμασία θα έλθει «όταν η ύφεση μεταφρασθεί σε ανεργία… και πολιτική αντίδραση, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπορική πολιτική». Ο κ. Λαμί κάλεσε τις κυβερνήσεις να αντισταθούν στις πιέσεις του προστατευτισμού, διότι «γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία τρομακτική ασθένεια».

Απευθυνόμενος στην «Ομάδα των Οκτώ», o Ρόμπερτ Ζέλικ τους συνέστησε να μη θεωρούν δεδομένη την επικείμενη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Στην επιστολή του επισημαίνει ότι «ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες εξετάζουν ένα συνδυασμό μέτρων, λαμβάνοντας ως υπόθεση εργασίας ότι η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών», τονίζει ο κ. Ζέλικ. «Ωστόσο, για τον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι πάρα πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για ανάλογα μέτρα – ο ρυθμός της ανάκαμψης κατά το 2010 είναι απρόβλεπτος», προσθέτει.

Πέραν τούτου, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ότι η χρήση μέτρων προστατευτισμού από κυβερνήσεις πλουσίων χωρών -όπως οι επιδοτήσεις σε προβληματικές βιομηχανίες- στρεβλώνει το θεμιτό εμπόριο, και ενδεχομένως να τεθούν εκτός ελέγχου εξαιτίας της έξαρσης της ανεργίας. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αναμένεται να αξιοποιήσει τη σύνοδο της «Ομάδας των Οκτώ» για να πιέσει τους ομολόγους του να προωθήσουν τα σχέδια παγκόσμιας ανάκαμψης, προτείνοντας μεταξύ άλλων τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των νέων. Ο κ. Μπράουν αναμένεται να επισημάνει ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα πρόσβασης στον δανεισμό, η άνοδος του πετρελαίου και η όξυνση του προστατευτισμού δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ανάκαμψη.

Στη σύνοδο των G8 αναμένεται να εκδοθεί ανακοινωθέν για την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, στο οποίο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στους φτωχούς του αναπτυσσόμενου κόσμου. Εξαιρουμένης της Κίνας και της Ινδίας, το ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων χωρών εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 1,6%. Ο κ. Ζέλικ διευκρίνισε ότι μία περιστολή κατά μία ποσοστιαία μονάδα σημαίνει ότι 20 εκατ. άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην παγίδα της απόλυτης φτώχειας. «Οι ευπαθείς χώρες της Αφρικής διατρέχουν το σοβαρότερο κίνδυνο, με το δείκτη της ανεργίας να ανέρχεται, ειδικά μεταξύ των νέων, αυξάνοντας τις πιθανότητες συγκρούσεων», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT