Δραστική υποχώρηση 3,5% στις τιμές ακινήτων της Ευρωζώνης

Δραστική υποχώρηση 3,5% στις τιμές ακινήτων της Ευρωζώνης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 3,5% υποχώρησαν οι τιμές των ακινήτων στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του έτους, με ταχύτερο ρυθμό από το 0,8% με το οποίο είχαν σημειώσει πτώση το τελευταίο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη των Financial Times. Τα συγκεκριμένα στοιχεία περιορίζουν τις ελπίδες για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, η καθοδική πορεία των τιμών των ακινήτων έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να καθυστερήσει τις κατασκευαστικές επενδύσεις, αλλά επίσης να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και να επιβαρύνει τις τράπεζες, την ώρα που η Ευρωζώνη έδειχνε κάποια σημάδια ανάκαμψης. «Οι δύο αχίλλειες πτέρνες της οικονομίας της Ευρωζώνης, οι τράπεζες και η ιδιωτική κατανάλωση, θα χτυπηθούν την χρονική περίοδο που οι περισσότεροι ανέμεναν τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης», τόνισε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της Unicredit, Μάρκο Ανουντσιάτα.

Παρομοίως, ταχύτερη πτώση σημείωσαν και οι τιμές των ακινήτων στο σύνολο των 22 ευρωπαϊκών χωρών που καλύπτει ο δείκτης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2009, καθώς υποχώρησαν κατά 5,1% σε σχέση με το 2,3% του τελευταίου τριμήνου του 2008. Χώρες όπως η Βρετανία και η Ισπανία, με υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικιών και παρεμφερή στεγαστική αγορά με αυτήν των ΗΠΑ, κατατάχθηκαν χαμηλότερα από ό,τι η Γερμανία, όπου η ενοικίαση παραμένει πιο δημοφιλής από την αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των F.T., οι τιμές ακινήτων στην Αγγλία και Ουαλλία ήταν 12,7% χαμηλότερες το πρώτο τρίμηνο του 2009 από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2008. Η πτώση των τιμών στη Γερμανία ήταν μόλις 0,6%, ενώ οι τιμές υποχώρησαν 6,5% στην Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT