ΡΟΜΠΕΡΤ ΖΕΛΙΚ : Το G8 να προστατεύσει τους φτωχούς

ΡΟΜΠΕΡΤ ΖΕΛΙΚ : Το G8 να προστατεύσει τους φτωχούς

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Ρόμπερτ Ζέλικ για τους φτωχούς του κόσμου και ευελπιστεί ότι οι ισχυροί θα τον ακούσουν. Απευθυνόμενος στους ηγέτες της «Ομάδας των Οκτώ» o πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας συνέστησε ουσιαστικά ανοιχτούς ορίζοντες και ανοιχτά μυαλά. «Είναι αλήθεια ότι πολλές ανεπτυγμένες χώρες ενεργούν λαμβάνοντας ως υπόθεση εργασίας ότι η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας βρίσκεται προ των πυλών», υπογράμμισε ο κ. Ζέλικ. «Ωστόσο, αυτή η υπόθεση δεν ισχύει επ’ ουδενί για τις αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιρουμένων χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία».

Υπό το πρίσμα αυτό, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε από τις κυβερνήσεις των ισχυρών να αποφύγουν μέτρα προστατευτισμού, τα οποία θα στηρίζουν τις επιμέρους εθνικές οικονομίες, αλλά θα στρεβλώνουν την παγκόσμια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η οικονομία αρχίζει να εξέρχεται της ύφεσης. Βέβαια, οι κίνδυνοι παραμένουν.

Ο Ρόμπερτ Ζέλικ υπενθυμίζει ότι μία μείωση του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά μία ποσοστιαία μονάδα ισοδυναμεί με 20 εκατομμύρια φτωχούς ακόμα – και φέτος, η πτώση του θα διαμορφωθεί στο 1,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT