Επικίνδυνος για τη διεθνή οικονομία ο κλονισμός της πίστης στο δολάριο

Επικίνδυνος για τη διεθνή οικονομία ο κλονισμός της πίστης στο δολάριο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναλάβατε μετά από εμένα: «Πιστεύω σε ένα ισχυρό δολάριο ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο». Και τώρα ας ελπίσουμε ότι η ευχή θα εκπληρωθεί, γιατί η συζήτηση περί νέου νομισματικού συστήματος σε μεγάλο βάθος χρόνου ίσως πυροδοτήσει εδώ και τώρα κύμα πωλήσεων δολαρίου και δημιουργήσει ένα ολόκληρο νέο σκέλος στην οικονομική κρίση.

Δυστυχώς, ό,τι απέδωσε στην ιστορία του Πίτερ Παν, όταν τα παιδιά της οικογένειας Ντάρλινγκ ορκίστηκαν πίστη στη νεράιδα Τίνκερμπελ, ίσως αποδειχθεί λίγο για ένα νόμισμα που στηρίζεται στην απόλυτη πίστη ενός κράτους-οφειλέτη, το οποίο έχει θέσει υπό κρατικό έλεγχο τον κίνδυνο του τραπεζικού του συστήματος και αναγκάζεται να πωλεί ομολογιακό χρέος τρισεκατομμυρίων για να πληρώσει τον λογαριασμό.

Η Ρωσία, η Ινδία και, το κυριότερο, η Κίνα, αμφισβήτησαν όλες τον κεντρικό ρόλο του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και τη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων καθ’ οδόν για τη σύνοδο κορυφής των «Οκτώ» στην Ιταλία, την περασμένη εβδομάδα. Το μέλλον, καθώς φαίνεται, δεν θα είναι πράσινο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε ελαττωματικό το σύστημα που στηρίζεται στο δολάριο. Ο Σουρές Τεντουλκάρ, οικονομικός σύμβουλος του Ινδού πρωθυπουργού, δήλωσε ότι έχει καλέσει την Ινδία να περιορίσει το βάρος του δολαρίου στον καθορισμό της αξίας της ρουπίας, συγκρίνοντας την κατάσταση με το κλασικό «δίλημμα του κρατουμένου», στη θεωρία των παιγνίων. Στο δίλημμα αυτό, δύο ύποπτοι κρατούνται για ένα έγκλημα και, από χωριστά δωμάτια, πρέπει να αποφασίσουν αν θα προδώσουν ο ένας τον άλλον. Αν κανείς δεν μιλήσει, η ποινή θα είναι εξάμηνη φυλάκιση για τον καθέναν. Αν μιλήσει ο ένας, θα αφεθεί ελεύθερος και ο άλλος θα καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη. Αν μιλήσουν και οι δυο, η ποινή τους θα είναι πενταετής.

Αν οι κάτοχοι δολαρίων συνεχίσουν με κάποιο τρόπο να πιστεύουν στο νόμισμα, η αξία των αποθεμάτων τους θα προστατευθεί. Ομως, ο πειρασμός να έχεις το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης και να βγεις όσο ακόμα κερδίζεις ενίοτε είναι ακατανίκητος, παρότι αποτέλεσμα θα υπάρξει μόνο αν όλοι οι άλλοι διατηρήσουν την πίστη τους. Αν όχι, το κύμα πωλήσεων θα είναι τόσο άτακτο και καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία, ώστε θα κάνει τους φόβους για την αξία των αποθεμάτων να μοιάζουν ανόητοι.

Οσο για την Κίνα, ταλαντεύεται, αφενός υποστηρίζοντας πως το δολάριο θα διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο του «για τα επόμενα χρόνια», αφετέρου προχωρώντας σε μέτρα όπως η θέσπιση συστήματος που επιτρέπει στις εταιρείες να διεξάγουν διασυνοριακές εμπορικές πράξεις σε γουάν.

Σε άρθρο της εφημερίδας που εκδίδει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ο Λι Ρουογκού, πρόεδρος της κρατικής Export-Import Bank of China, υποστήριξε ότι τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (SDR), λογιστική μονάδα που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν έτσι ώστε να γίνουν μια πιο αντιπροσωπευτική παγκόσμια μονάδα συναλλαγών, βασισμένη σε καλάθι νομισμάτων. Αυτή την άποψη διατύπωσαν πρώτοι τον Μάρτιο Κινέζοι αξιωματούχοι, καθιστώντας σαφές ότι η χώρα προετοιμάζεται για ένα πολύ διαφορετικό μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Λι, «η οικονομική κρίση προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην παγκόσμια οικονομία και μας επέτρεψε να δούμε πόσο παράλογο είναι το σημερινό διεθνές νομισματικό σύστημα». Εχει δίκιο. Η παλιά ρύθμιση, βάσει της οποίας η Κίνα διατηρούσε φθηνό το νόμισμά της και οι ΗΠΑ κρατούσαν χαμηλά τα τα επιτόκια δανεισμού διευκόλυνε πολύ την Ουάσιγκτον να φορτωθεί χρέος και σίγουρα ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την κρίση των στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου. Δημιούργησε συνθήκες τεράστιας αποτυχίας στη διαχείριση του ρίσκου. Αλλωστε, όταν το χρήμα είναι φθηνό και ο κόσμος αναζητεί εναγωνίως μεγαλύτερες αποδόσεις, τα επισφαλή δάνεια μοιάζουν αίφνης ασφαλή.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές προς το δολάριο: ούτε το ευρώ, ούτε το γιεν, ούτε το γουάν. Και ελλοχεύει ένας κίνδυνος: η ίδια η γνώση πως τα ισχύοντα βρίσκονται υπό αναθεώρηση, και δη για βάσιμους λόγους, σημαίνει πως υπάρχει μια μικρή, πλην όμως επικίνδυνη πιθανότητα να χάσουν την πίστη τους οι κάτοχοι δολαρίων και οι αγοραστές αμερικανικών ομολόγων, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη πτώση του δολαρίου και των στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται με αυτό. Αυτό που όλοι παρατηρούμε είναι η συνέχιση της τραπεζικής κρίσης σε άλλο επίπεδο. Πέρυσι, ο κόσμος έχασε την πίστη του στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Το αμερικανικό κράτος, νιώθοντας ότι δεν έχει εναλλακτική, έσπευσε ως εγγυητής των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την πίστη στις ΗΠΑ και στο δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT