Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας για τον αγωγό Ναμπούκο

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας για τον αγωγό Ναμπούκο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλές ελπίδες για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αρκετούς υποψήφιους προμηθευτές, αλλά χωρίς οριστικές απαντήσεις, υπεγράφη χθες στην Αγκυρα η συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nabucco. Τη διακυβερνητική συμφωνία υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, χωρών τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός. Παρών στην τελετή ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος χαρακτήρισε τον αγωγό «ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια Ε. Ε. και Τουρκίας» και εκτίμησε πως η κατασκευή του «είναι πλέον αναπόφευκτη». Εστω κι αν ισχύει αυτό, ωστόσο, και η χθεσινή υπογραφή-ορόσημο δίνει τέλος στην πολύχρονη αναμονή που προκάλεσε η απροθυμία σαφών δεσμεύσεων από τις χώρες που παράγουν αέριο, παραμένει ζητούμενη η ταυτότητα των προμηθευτών. Το Αζερμπαϊτζάν φέρεται ως βασικός προμηθευτής, αν και ώς αργά χθες δεν είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, όπως άλλωστε και το Καζαχστάν. Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν εκδήλωσαν το Τουρκμενιστάν, η Αίγυπτος, η Συρία και το Ιράκ, αν και σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, το τελευταίο «χρειάζεται χρόνο για να υπολογίσει πώς θα αναπτύξει τους φυσικούς πόρους του και πού θα διαθέσει το αέριό του». Σημειωτέον ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νουρί αλ Μαλικί, έκανε λόγο για δυνατότητα προμήθειας στον αγωγό 15 δισ. κυβικών μέτρων αερίου. Οσο για το Ιράν, επίσης πιθανό προμηθευτή, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε. Ε. αντιδρούν στη συμμετοχή του. Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, απέκλεισε την περίπτωση του Ιράν ώσπου να σημειωθεί βελτίωση στις σχέσεις Βαγδάτης – ΗΠΑ.

Εκπληξη, ωστόσο, προκάλεσε το αιφνίδιο άνοιγμα της Ουάσιγκτον προς τη Ρωσία, παρότι ο Nabucco έχει την αμερικανική στήριξη κυρίως ως «αντίπαλον δέος» των South Stream και Nord Stream που προωθεί η Μόσχα για τη διοχέτευση αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Μόρνινγκσταρ, «η αντίληψη που έχω είναι ότι το 50% του αερίου που θα εισέλθει στον Nabucco είναι ανοιχτό σε προσφορές παραγωγών χωρών, και η Ρωσία είναι ελεύθερη να συμμετάσχει για μέρος αυτού του 50%». Η κατασκευή του Nabucco αναμένεται να αρχίσει το 2011 και η λειτουργία του, σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις, το 2014. Μήκους 3.300 χιλιομέτρων και χωρητικότητας 31 δισ. κυβικών μέτρων, ο αγωγός των 7,9 δισ. ευρώ (10,9 δισ. δολαρίων) θα ξεκινά από την Αγκυρα και θα καταλήγει στο Μπαουμγκάρτεν της Αυστρίας. Στόχος της κατασκευής του δεν είναι μόνον η απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και η παράκαμψη των αγωγών που διέρχονται την Ουκρανία, μέσω της οποίας μεταφέρεται στην Ευρώπη το 80% των ρωσικών εξαγωγών αερίου.

Οι συνυπογράφοντες πρωθυπουργοί χαιρέτισαν τη συμφωνία. Ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αισιόδοξος ότι «όσο περισσότερα τα βήματα για την υλοποίηση του έργου, τόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον των προμηθευτών». Ο Ούγγρος ομόλογός του, Γκόρντον Μπαϊνάι, προειδοποίησε ωστόσο για «εξαιρετικά δύσκολες στιγμές τα ερχόμενα έτη», ενώ έκκληση στη Ρωσία «να μην εμποδίσει την κατασκευή του Nabucco» απηύθυνε ο Σεργκέι Στάνισεφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, μιας από τις χειρότερα πληγείσες χώρες από τη ρωσοουκρανική έριδα για τις τιμές του αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT