Φάρσα η απειλή απολυμένων ότι θα τινάξουν στον αέρα εργοστάσιο

Φάρσα η απειλή απολυμένων ότι θα τινάξουν στον αέρα εργοστάσιο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φάρσα αποδείχθηκε η απειλή απολυμένων από το γαλλικό εργοστάσιο της χρεοκοπημένης εταιρείας New Fabris, που προμηθεύει με μηχανικά μέρη τις αυτοκινητοβιομηχανίες PSA Peugeot Citroen και Renault, να το… τινάξουν στον αέρα. Οχι όμως και η απαίτησή τους να αποζημιωθούν με 30.000 ευρώ έκαστος μέχρι τις 31 Ιουλίου. Η εταιρεία, που τέθηκε τον περασμένο μήνα υπό καθεστώς πτώχευσης για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, έχει στην κατοχή της παραγγελίες αξίας 2 εκατ. ευρώ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς και ένα… μηχάνημα της Renault της ίδιας επίσης αξίας. Οι γαλλικές αρχές έλαβαν ωστόσο σοβαρά υπόψη τους την απειλή, αφού η τελευταία διαμαρτυρία έρχεται σε μια εποχή σημαντικής αύξησης των εργατικών εντάσεων, οι οποίες έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες. Παρ’ όλα αυτά, οι φιάλες αερίου που είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το εργοστάσιο αποδείχτηκαν άδειες. Φέτος, η Γαλλία έχει πληγεί από κύμα «αφεντικοαπαγωγών», όπου οι εργαζόμενοι κρατούσαν τους διευθυντές ομήρους, μερικές φορές για αρκετές μέρες, για να επιβάλουν καλύτερες αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένων ή για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο εργοστασίων. Προς το παρόν, οι περισσότερες «αφεντικοαπαγωγές» έχουν τελειώσει χωρίς βιαιότητες. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης για ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων το φθινόπωρο, οπότε τόσο η ανεργία όσο και οι πτωχεύσεις των εταιρειών αναμένεται να αυξηθούν απότομα, ιδιαίτερα στον τομέα των ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και καιρό επικρατεί στη χώρα ευρεία δυσαρέσκεια για τις διασώσεις των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς μάλιστα η κυβέρνηση έχει αρνηθεί την εξέταση ενός δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας.

Ο υπουργός Βιομηχανίας, Κριστιάν Εστρόσι, είχε καλέσει τους εργάτες να συναντηθούν για να συζητήσουν την κατάσταση, αλλά απέσυρε την πρόσκλησή του τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι δεν θα διαπραγματευτεί όσο παρέμενε η απειλή.

Ο Γκάι Αϊμαν, μέλος του σκληροπυρηνικού συνδικάτου GGT, το οποίο φαίνεται να καθοδηγεί τη διαμαρτυρία, επέμενε ότι η μάχη δεν θα εγκαταλειφθεί. «Είμαστε διατεθειμένοι να ανατινάξουμε το εργοστάσιο; Ναι, είμαστε!», τόνισε χαρακτηριστικά σε ομάδα 100 δημοσιογράφων έξω από το εργοστάσιο. «Η Renault και η Peugeot μάς σκότωσαν. Θέλουμε ένα κομμάτι από την πίτα. Αυτοί έχουν βοηθηθεί από το κράτος». Από την πλευρά τους, η Renault και Peugeot επέμεναν ότι δεν θα υποκύψουν σε απειλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT