Επικρίσεις για κατασχέσεις από τράπεζες που έσωσε το κράτος

Επικρίσεις για κατασχέσεις από τράπεζες που έσωσε το κράτος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική σε ορισμένες τράπεζες που έχουν εισπράξει κρατική ενίσχυση, αλλά δεν έχουν λάβει σχετικά μέτρα για τη μείωση των κατασχέσεων, άσκησε χθες ο Λόρενς Σάμερς, επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου οικονομίας στον Λευκό Οίκο και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας συνεχίζει να είναι υπό αμφισβήτηση για το 2010. Οπως είπε, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει την ταυτότητα των εν λόγω τραπεζών στο πλαίσιο έκθεσης για την πορεία των δανείων και των κατασχέσεων στη χώρα, που θα δοθεί προσεχώς στη δημοσιότητα. Οι τράπεζες έχουν επωφεληθεί από μια «αύρα κυβερνητικής στήριξης» και είχαν κέρδη «λόγω της δέσμευσης κράτους και κοινωνίας να τις στηρίξουν», δήλωσε εμφατικά.

Μια ημέρα πριν, ο Νιλ Μπαρόφσκι, γενικός επιθεωρητής του κρατικού πακέτου TARP των 700 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να διεκδικεί μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία από τις τράπεζες στον απολογισμό των χρημάτων που έλαβαν από τους φορολογούμενους. Ο ίδιος εκτιμά πως ο «συνολικός λογαριασμός» για τη στήριξη της οικονομίας και τη διάσωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών τραπεζών, μπορεί να φθάσει έως και τα 23,7 δισ. δολάρια.

Σε συνέντευξη στο Bloomberg, ο κ. Σάμερς, υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Κλίντον προ δεκαετίας, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση. Ωστόσο, τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Ο κ. Σάμερς δεν αναμένει αύξηση των εισοδημάτων μεσοπρόθεσμα, γεγονός που αιτιολογεί και την τάση των Αμερικανών να αποπληρώνουν τα χρέη τους σε ρυθμούς που δεν έχουν καταγραφεί πριν από το 1952, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Χάρι Τρούμαν. Στοιχεία του Bloomberg έδειξαν ότι ο νέος δανεισμός των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 128% στα εισοδήματα μετά φόρων το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με πέρυσι, κάτι που καταδεικνύει ότι τόσο ιδιώτες όσο και τράπεζες είναι αρκετά πιο συντηρητικές στη λήψη και χορήγηση δανείων, αντιστοίχως. Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της GoldmaSachs, Τζαν Χάτζιους, δήλωσε πως δεν έχει ποτέ ξανά παρατηρηθεί τόσο μεγάλη αναδίπλωση στις πιστώσεις.

Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Μπαρόφσκι επιμένει ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, πρέπει να απαιτήσει από τις τράπεζες περισσότερες πληροφορίες για το πώς έχουν αξιοποιήσει κεφάλαια που έχουν λάβει από πακέτο TARP. Τους τελευταίους εννέα μήνες υπολογίζεται ότι έχουν διοχετευθεί συνολικά 3 τρισ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στόχος όλων αυτών των προγραμμάτων είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα του συστήματος και κατ’ επέκταση να αποκατασταθεί η ροή πίστωσης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας παραμένει κρίσιμη, με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί στο 9,5% τον Ιούνιο και την κυβέρνηση να έχει εκδώσει ομόλογα 2 τρισ. δολαρίων, επίπεδα που αποτελούν ρεκόρ. Στο επίμαχο ζήτημα ανανέωσης της θητείας του Μπεν Μπερνάνκι στη θέση του επικεφαλής της Fed, ο κ. Σάμερς (πιθανός διάδοχος του κ. Μπερνάνκι) διευκρίνισε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει ζητήσει τη δική του συμβουλή. Ο κ. Μπερνάνκι έχει βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο για τους χειρισμούς του εν μέσω της κρίσης, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει την ανανέωση της θητείας του στη Fed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT