Αστοχο το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας

Αστοχο το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πολύκροτο σχέδιο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας δεν την έχει… τονώσει ιδιαίτερα. Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εχουν κάποιο δίκιο! Μία οικονομία αξίας 14 τρισ. δολαρίων δεν μπορεί να ανακάμψει εν ριπή οφθαλμού. Ωστόσο, οι ελλείψεις του αξίας 787 δισ. δολαρίων πακέτου στήριξης είναι βαθύτερες και δεν θα εξαλειφθούν με τον χρόνο. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ομπάμα δεν σχεδιάσθηκε έτσι ώστε να αποδώσει τα μέγιστα. Πρόκειται κυρίως για μία πολιτική άσκηση επίδειξης, σχεδιασμένη να ευνοήσει πολιτικά την κυβέρνηση, να ρίξει μάννα εξ ουρανού σε περιφέρειες πρώτης προτίμησης και να περάσει το μήνυμα ότι στόχοι «της μόδας» υποστηρίζονται στην πράξη.

Ετσι, χάθηκαν πολλά από τα οφέλη που θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί μέσω του προγράμματος αυτού. Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών αλλά και των φόρων έγιναν αποσπασματικά και συχνά με μεγάλες καθυστερήσεις για να έχουν αποτέλεσμα. Επίσης, δεν επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες στην ανάκαμψη των πλέον προβληματικών τομέων της οικονομίας, ήτοι στις κυβερνήσεις των Πολιτειών και στην Αυτοδιοίκηση, στην αγορά κατοικίας και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ασφαλώς το πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας θα συντείνει στην ανάκαμψη, όμως η οικονομική βοήθεια δεν θα έχει διοχετευθεί με… χειρουργική ακρίβεια. Από ανθρωπιστική άποψη, ουδείς θα είχε αντιρρήσεις για το πακέτο μέτρων για την προστασία όσων πλήττονται από την κρίση, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν υποχρεωμένος για πολιτικούς λόγους να θεσπίσει φοροελαφρύνσεις – έως 400 δολάρια ατομικά και έως και 800 για οικογένειες.

Πέρα όμως από αυτά τα πλέον απαραίτητα, το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας έτυχε λανθασμένης εκμετάλλευσης. Ετσι, μεταξύ άλλων υπολογίζεται ότι σχεδόν το 30% της επίδρασής του στην οικονομία θα είναι ορατό μετά το 2010, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ουδεμία προσπάθεια υπήρξε για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις προοπτικές της εθνικής οικονομίας.

Οι πωλήσεις οχημάτων είναι μειωμένες κατά 35% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι ανήσυχοι καταναλωτές αποφεύγουν τις αγορές ακριβών αγαθών «μακράς διαρκείας». Η πτώση των τιμών κατοικίας αποτρέπει τους αγοραστές. Αλήθεια, γιατί να αγοράσουν σήμερα όταν σύντομα θα μπορούν να αποκτήσουν ένα σπίτι φθηνότερα; Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις των Πολιτειών βλέπουν τα φορολογικά έσοδά τους να μειώνονται ραγδαία, ενώ βρίσκονται και αντιμέτωπες με κυρώσεις στην περίπτωση που δεν θα καταφέρουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Ετσι θα αναγκασθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους ή να αυξήσουν τη φορολογία, ήτοι να πράξουν τα δύο θανάσιμα αμαρτήματα σε καιρούς χαλεπούς… Και όμως, το πακέτο μέτρων της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομία δεν άγγιξε κανένα από αυτά τα θέματα.

Πού είναι τα φορολογικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου και κατοικίας;

Ηδη ακούγονται φωνές υπέρ ενός δεύτερου πακέτου οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση Ομπάμα. Το πρώτο, υποστηρίζουν, ήταν πολύ μικρό… Λάθος! Το μέγεθος δεν ήταν το πρόβλημα αλλά η σύνθεση. Οταν τα δημόσια ελλείμματα υπολογίζεται να φθάσουν στα 1,8 τρισ. φέτος και στα 1,4 τρισ. το 2010, ήτοι στο 13% και στο 9,9% του ΑΕΠ αντιστοίχως, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά. Ας τα πράξει όμως πιο σωστά. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προσωπική ευθύνη, γι’ αυτό και πρέπει να τη δει κατάματα…

Η ανεργία

Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε την επίδραση της οικονομικής βοήθειας στην ανάκαμψη. Ο Μαρκ Ζάντι, στέλεχος της Moody’s, εκτιμά ότι έως τα τέλη του 2010 θα έχουν δημιουργηθεί 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας ως αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού. Ο ίδιος παραδέχεται όμως ότι οι υπολογισμοί του είναι κατά προσέγγιση. Στηρίζονται σε συγκρίσεις των πιθανών εξελίξεων με ή άνευ της συνδρομής του προγράμματος. Τα μοντέλα οικονομικής ανάλυσης εμπεριέχουν και αστάθμητους παράγοντες, σχετικώς με το πόσο γρήγορα θα ενισχυθεί η καταναλωτική δαπάνη από τις φοροαπαλλαγές, πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουν ορισμένα έργα υποδομής, και πολλούς άλλους. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών διαφέρουν αναλόγως των παραμέτρων. Βάσει των αναλύσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού που λειτουργεί στο Κογκρέσο, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που θα έχουν δημιουργηθεί έως τα τέλη του 2010 μπορεί να κυμανθεί από το 1,2 έως και τα 3,6 εκατομμύρια. Οποιος και αν είναι ο πραγματικός αριθμός, δεν θα σημάνει και την αύξηση της απασχόλησης στο σύνολό της. Απλώς θα μειωθούν οι απώλειες των θέσεων εργασίας. Από τα τέλη του 2007, οι εν λόγω απώλειες ανέρχονται στα 6,5 εκατομμύρια και αναμένονται περισσότερες.

Από ανθρωπιστική άποψη, ουδείς θα είχε αντιρρήσεις για το πακέτο μέτρων για την οικονομία. Επιδόματα ανεργίας λίγο υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιδοτούμενα προγράμματα για τους ανέργους ώστε να συνεχίσουν να καλύπτονται από ασφαλιστικά προγράμματα, περισσότερα «κουπόνια» για τη δωρεάν αγορά τροφίμων… Για πολιτικούς λόγους, ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν επίσης υποχρεωμένος να θεσπίσει φοροελαφρύνσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT