Η Fed, τα μηδενικά επιτόκια, ο κίνδυνος του πληθωρισμού

Η Fed, τα μηδενικά επιτόκια, ο κίνδυνος του πληθωρισμού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ήταν αισιόδοξες οι εκτιμήσεις στελεχών της Federal Reserve για την οικονομία. Υπήρχε, ωστόσο, αισιοδοξία στην ακρόαση του Μπεν Μπερνάνκι στο Κογκρέσο την Τρίτη. Σαφώς πιστεύει πως το τέλος της ύφεσης είναι κοντά.

Δεν ανέφερε, όμως, τον κίνδυνο του πληθωρισμού, αλλά τόνισε πως τα επιτόκια, που βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα, θα παραμείνουν στάσιμα για πολύ καιρό. Στη Wall Street, οι περισσότεροι εκτιμούν πως αυτό σημαίνει τουλάχιστον μέχρι και το 2010.

Η Fed, πάντως, πιέζεται από πολλά μέλη του Κογκρέσου να εξηγήσει με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιβάλει αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Αγωνιούν εξαιτίας της διόγκωσης του ισολογισμού της Fed, που χρηματοδότησε δάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αγορές ομολόγων τυπώνοντας χρήματα. Και όλος ο κόσμος γνωρίζει πως ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα που έχεις όταν τυπώνεις πολύ χρήμα.

Στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός προκύπτει όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Το αν θα δημιουργηθεί πληθωρισμός θα εξαρτηθεί από το αν θα αυξήσει η Fed τα επιτόκια εγκαίρως περιορίζοντας τη ζήτηση για πίστωση. Ο κ. Μπερνάνκι αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να εξηγεί πώς θα το κάνει αυτό. Ενδέχεται, πάντως, να αναμειχθεί και η πολιτική στην πρόθεση της Fed να επιβάλει εγκαίρως περιοριστική νομισματική πολιτική. Το Κογκρέσο μπορεί να ελέγξει τη Fed σε όλα εκτός από τη νομισματική της πολιτική, τα προγράμματα δανεισμού ή τις σχέσεις της με άλλες κεντρικές τράπεζες.

Υπάρχει, όμως, νομοσχέδιο για την άρση αυτών των απαγορεύσεων. Ο κ. Μπερνάνκι ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο θα καλλιεργήσει στους επενδυτές αμφιβολίες για το αν η Fed είναι πρόθυμη να προβεί σε μη δημοφιλή μέτρα, όπως είναι η επιβολή αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, η επιβολή αυστηρής νομισματικής πολιτικής είναι πολύ μακριά. Δεν αποκλείεται και περαιτέρω χαλάρωση. Πώς όμως; Οχι μόνον είναι σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια της Fed, αλλά οι αγορές ομολόγων δεν είχαν τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο στα μακροπρόθεσμα επιτόκια, μερικώς γιατί οι επενδυτές στράφηκαν στο καταφύγιο των ομολόγων. Είναι φυσικό να προτιμά ο κ. Μπερνάνκι να συζητά για τις προοπτικές μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής: είναι καλύτερες από τις προοπτικές μιας χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT