Βελτίωση οικονομικού κλίματος, επιβράδυνση προσφοράς χρήματος

Βελτίωση οικονομικού κλίματος, επιβράδυνση προσφοράς χρήματος

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, με τον βασικό οικονομικό δείκτη του Conference Board να ενισχύεται τον Ιούνιο κατά 1,5% στις 95,9 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική άνοδο του δείκτη, η οποία υποδηλώνει ότι μια βραδεία ανάκαμψη ίσως ξεκινήσει στα τέλη του 2009. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τις πιστώσεις και την προσφορά χρήματος, η κατάσταση των χορηγήσεων στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται. Οσο για την προσφορά χρήματος Μ3, αυτή επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο στο 3,5% έναντι 3,7% τον Μάιο.

Πέραν τούτου, στη Γερμανία και παρά τις αντιξοότητες και την οικονομική κρίση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε για τρίτο μήνα κατά σειρά υπό συνθήκες αναδίπλωσης του πληθωρισμού και ενδείξεων πως η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. Οι αγορές πιστεύουν ότι η εξέλιξη αυτή ίσως ληφθεί υπ’ όψιν στην απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Ουσιαστικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του σε διάστημα δεκατεσσάρων μηνών.

Κατά τους οικονομολόγους, ο δείκτης αναμενόταν ότι θα έφθανε στις 2,9 μονάδες, όπως είχε αρχικώς διαμορφωθεί τον Ιούλιο. Προς επίρρωση των προηγουμένων και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ανήλθε υπεράνω των προβλέψεων, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αποτινάσσει σταδιακά την ύφεση. Στις 20 Ιουλίου η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο, όταν το πρώτο τρίμηνο είχε περισταλεί δραστικά σε ποσοστό 3,8%.

«Η απαισιοδοξία ως προς τις οικονομικές προοπτικές από μέρους του καταναλωτικού κοινού έχει υποχωρήσει», αναφέρει το οικονομικό ινστιτούτο GfK. «Ο πληθωρισμός εξανεμίζεται και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέχει στήριξη στην οικονομία». Ο πληθωρισμός της Γερμανίας παρέμεινε σε μηδενικά επίπεδα τον Ιούνιο. Αυτό συνέβη λόγω της μείωσης στο κόστος της ενέργειας και της εξασθενημένης ζήτησης. Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2008. Πάντως, το ινστιτούτο GfK προειδοποίησε ότι «το κλίμα, όπως διαμορφώνεται μεταξύ των καταναλωτών στη Γερμανία, βρίσκεται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο ενδεχόμενος αντίκτυπος μιας όξυνσης της ανεργίας προς το τέλος του φθινοπώρου».

Πέραν τούτου, οι φόβοι για κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν στην Ευρωζώνη και στη Γερμανία ειδικότερα. Ο αποδυναμωμένος τραπεζικός της τομέας αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της ύφεσης στους δανειολήπτες. Βάσει των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αποπλήρωσαν 35 δισ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια, σαφώς περισσότερα από τα 5 δισ. ευρώ του Μαΐου. Συνολικά η ετήσια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε στο 2,8% από το 4,4% τον Μάιο. Παρά ταύτα, οι αναλυτές εντοπίζουν ενδείξεις σταθεροποίησης στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία επλήγησαν ακόμα πιο δραστικά από την κρίση. Η ΕΚΤ διοχέτευσε τον Ιούνιο ρευστό στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να αποτρέψει μια κατάρρευση. Συγκεκριμένα, διοχέτευσε 442 δισ. ευρώ σε μονοετή δάνεια, εντείνοντας παράλληλα τις εκκλήσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εξακολουθήσουν να δανείζουν νοικοκυριά και εταιρείες με λογικά επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT