Κρίσιμη για την Ισλανδία η συμφωνία εξόφλησης των πιστωτών

Κρίσιμη για την Ισλανδία η συμφωνία εξόφλησης των πιστωτών

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικούς μήνες αφότου η επική τραπεζική κατάρρευση οδήγησε την οικονομία της Ισλανδίας στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο απομονωμένο έθνος επικρατεί μια σκληρή συζήτηση για την εύρεση ενός τρόπου εξόφλησης των πιστωτών, που δεν θα εκχωρήσει μεγάλο μέρος από την περίφημη ανεξαρτησία της. Η πρώτη χώρα που έδιωξε την κυβέρνησή της εξαιτίας της κρίσης, πιθανότατα να δει και την κυβέρνηση που την αντικατάστησε να κλονίζεται -αφήνοντας τη χώρα χωρίς πηδάλιο- εφόσον δεν κερδίσει την έγκριση για τη συμφωνία αποπληρωμής των Βρετανίας και Ολλανδίας για το δάνειο 5,7 δισ. δολαρίων που χρησιμοποιήθηκε για την αποζημίωση των ζημιών ξένων καταθετών. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία της κυβέρνησης, η μη έγκριση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει το ΔΝΤ και άλλους ξένους δανειστές στην απόσυρση κεφαλαίων, θέτοντας έτσι τη χώρα σε περαιτέρω κίνδυνο. Στον αντίποδα όμως, οι επικριτές του νομοσχεδίου τονίζουν ότι το πέρασμά του θα αυξήσει το χρέος της Ισλανδίας έως και στο 200% του ΑΕΠ, καθιστώντας τη με αυτόν τον τρόπο μία εκ των πιο χρεωμένων χωρών παγκοσμίως.

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, κ. Σίγκφουσον, στη διαδεδομένη πεποίθηση ότι το ΔΝΤ υπαγορεύει την πολιτική, και όχι η κυβέρνηση, είναι ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ότι η σχέση τους αποτελεί μία δοκιμασία και για τις 2 πλευρές.

Ωστόσο, ο γνωστός και ως «κυβερνήτης της Ισλανδίας» αντιπρόσωπος του ΔΝΤ, Φράνεκ Ροζβαντόφσκι, θεωρεί ότι πρόκειται «για μία συνεργασία στην οποία η Ισλανδία έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να βοηθήσει στον σχεδιασμό του προγράμματος ανάκαμψης», στο οποίο προβλέπεται μετατροπή του ελλείμματος 13% του ΑΕΠ σε πλεόνασμα μέχρι το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT