Ανεργία και αποπληθωρισμός, τα πρώτα εμπόδια της νέας κυβέρνησης στην Ιαπωνία

Ανεργία και αποπληθωρισμός, τα πρώτα εμπόδια της νέας κυβέρνησης στην Ιαπωνία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένα θεωρούνται ότι είναι τα περιθώρια δράσης της νέας κυβέρνησης της Ιαπωνίας σε ό, τι αφορά την ανεργία και τον αποπληθωρισμό. Αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι μετά την πανηγυρική νίκη του στις προχθεσινές πρόωρες εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει να αντιμετωπίσει «εννέα ή δέκα πολύ συναρπαστικούς μήνες», καλούμενο να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστούν για τη νεόκοπη οικονομική ανάκαμψη η εκτίναξη του δείκτη ανεργίας στο ρεκόρ του 5,7% τον Ιούλιο και οι συρρικνούμενες καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ζήτημα της ανεργίας οφείλει να γίνει πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση. Οπως επισημαίνουν, η Ιαπωνία «εξαρτάται σήμερα πιο πολύ από ποτέ από τις εξαγωγές», καθώς «αναδύεται από βαθιά ύφεση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ανακάμψει δυναμικά για κάποιο καιρό ακόμα». Και για να επιτύχει, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει πως «έχει ένα ικανό και σταθερό χέρι στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών». Ισως στη θέση αυτή επιλεγεί ο Χιροχίσα Φουτζίι, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επί της κυβέρνησης συνασπισμού του 1993 – 94. Για να εκπληρώσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της -μεταξύ άλλων περί στήριξης των νοικοκυριών που μαστίζονται ακόμα από την 20ετή οικονομική στασιμότητα- η κυβέρνηση του Γιούκιο Χατογιάμα ίσως βρεθεί πάντως να διογκώνει ένα δημόσιο χρέος που ήδη προσεγγίζει το 200% του ΑΕΠ. Πάντως, ο νέος πρωθυπουργός δήλωνε μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα επιτρέψει να υπερβούν οι πωλήσεις νέων ομολόγων το φετινό ρεκόρ των 44,1 τρισ. γιεν κατά το επόμενο οικονομικό έτος.

Την ίδια ώρα, πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η Κεντρική Τράπεζα (BoJ) για την πορεία της οικονομίας. Ο διοικητής της, Μασαάκι Σιρακάουα, έκανε χθες λόγο για κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης, τονίζοντας ότι «αν οι συνθήκες βελτιωθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της BoJ, το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης στην οικονομία θα βελτιωθεί σταδιακά και η ετήσια πτώση των τιμών καταναλωτή θα μετριαστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή