Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στιγμές «δράματος» έζησαν χτες οι επενδυτές σε όλες τις αγορές, όταν είδαν το χρηματιστήριο της Σαγκάης να καταγράφει βουτιά μεγέθους σχεδόν 7%. Το κλίμα άρχισε να ταράσσεται επικίνδυνα όταν το κύμα φυγής από τις κινεζικές μετοχές πήρε διαστάσεις. Με συνέπεια το «domino effect» να παρασύρει τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη έως τη Wall Street. H θύελλα στα χρηματιστήρια και τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών και των κερδοσκοπικών τοποθετήσεων ήταν έντονη. Αντίθετα, χάρις στο ξεπούλημα των μετοχών και των εμπορευμάτων ευνοήθηκε χτες το γιεν.

Τώρα η αναταραχή έχει πάρει διαστάσεις εντεινόμενη στη Σαγκάη. Το κινεζικό χρηματιστήριο βίωσε έντονες συνθήκες πτωτικών πιέσεων τον Αύγουστο. Οι φήμες πως η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει δραστικά μέτρα για το φτηνό δανεισμό που τροφοδοτεί τη χρηματιστική κερδοσκοπία και την υπερθέρμανση της οικονομίας, έχουν πυροδοτήσει το συνεχές ξεπούλημα των μετοχών.

Η μαζική εισροή κινεζικών και ξένων κεφαλαίων είχε πυροδοτήσει την ημερήσια εκτίναξη του όγκου συναλλαγών σε επίπεδα-ρεκόρ. Ομως, η θεαματική άνοδος των τιμών των μετοχών που έχει αναδείξει τη Σαγκάη στη χρηματιστηριακή αγορά με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε ολόκληρο τον κόσμο φέτος, τώρα άρχισε να μετατρέπεται σε «φούσκα» με πολλαπλές παρενέργειες.

Η θεαματική επίδοση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, κατά 7,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έχει ήδη προεξοφληθεί. Και οι φόβοι για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Πεκίνου στο δανεισμό, κυριαρχούν. Οι ισχυρές προσδοκίες που είχε διαμορφώσει το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 4 τρισ. γουάν, το οποίο υιοθέτησε ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, σε συνδυασμό με το ρεκόρ του τραπεζικού δανεισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχουν εξαντληθεί. Τον Ιούλιο, τα νέα δάνεια μειώθηκαν κατά 25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στις αρχές του έτους, η κυβέρνηση του Πεκίνου έλαβε σημαντικά μέτρα για τη στήριξη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης. Ηταν, όντως, η σημαντικότερη παρέμβαση του Πεκίνου στην 18ετή ιστορία της σύγχρονης κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Να σημειωθεί ότι το χρηματιστήριο που έχασε το 65% της αξίας του τον περασμένο χρόνο, είχε απογειωθεί τους επτά μήνες φέτος ανερχόμενο σε επίπεδα-ρεκόρ την 4η Αυγούστου.

Κυρίως, οι επενδυτές έκαναν ανάρπαστες τις τραπεζικές μετοχές. Βεβαίως, αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι οι κινεζικές τράπεζες έχουν καταφέρει να ενισχυθούν και να καταστούν ισχυρές εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, στα κύρια «θύματα» της οποίας συγκαταλέγονται οι τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Και να ληφθεί υπ’ όψιν ότι μόλις στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι μεγάλες κρατικές κινεζικές τράπεζες βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν χορηγήσει έφθαναν ή και υπερέβαιναν το 50% του συνόλου. Και μόλις μία δεκαετία αργότερα, οι εν λόγω τράπεζες εξελίσσονται σε ισχυρές δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο! Ενώ προ δεκαετίας ήταν κλινικώς νεκρές ή -καλύτερα- τεχνικώς πτωχευμένες οι τράπεζες της Κίνας.

Η αξία των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν την Τετάρτη 29 Ιουλίου στην Κίνα, εκτινάχτηκε στα 63 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ όλων των εποχών καθώς ξεπερνά τα 58 δισ. δολάρια της αξίας των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν την ίδια μέρα συνολικώς στη Wall Street και στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τόκιο!

Η Σαγκάη είχε ανακάμψει σημαντικά, αλλά είναι ακόμη μακριά από τις 6.092 μονάδες, που είναι τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του δείκτη τον Οκτώβριο του 2007, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση στην Αμερική και μετά διαχύθηκε στον πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή