Η Σαγκάη παρέσυρε τις διεθνείς αγορές

Η Σαγκάη παρέσυρε τις διεθνείς αγορές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές κινήθηκαν με επιφυλακτικότητα την τελευταία μέρα του Αυγούστου, έχοντας επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πτωτική πορεία των ασιατικών αγορών. Ο βασικός δείκτης της Κίνας, Shanghai Composite Index, συρρικνώθηκε 6,96%, στo χαμηλότερο σημείο τριών μηνών, τις 2.667 μονάδες. Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 μηνών και προκάλεσε ανησυχίες για το αν η κινεζική οικονομία μπορεί να ηγηθεί της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Οι τιμές των βασικών μετάλλων και του πετρελαίου ακολούθησαν την πτώση, συμπαρασύροντας τις μετοχές των εταιρειών εκμετάλλευσης πρώτων υλών, ενώ και οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν, υπό τον φόβο ότι το πρόσφατο ράλι έχει ανεβάσει τα χρηματιστήρια σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνται. Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη βρέθηκε κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ και η τιμή του χαλκού έπεσε σε χαμηλό διμήνου, με τις τιμές των μετοχών της Chevron, Exxon και Alcoa να είμαι από τις μεγάλες χαμένες της ημέρας, με πτώση 1%, 1,7% και 4,1% αντιστοίχως.

Παράλληλα, η αργία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και η έλλειψη σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων περιόρισαν την όρεξη των επενδυτών. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX συρρικνώθηκε 1,1%, στις 5.458 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έχασε 1,07%, στις 3.653 μονάδες.

Η μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδος του αμερικανικού δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης PMI στις 50 μονάδες, καθώς και οι ανακοινώσεις σημαντικών συγχωνεύσεων, δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που ξεκίνησε από τη Σαγκάη.

Συγκεκριμένα, η Walt Disney ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την Marvel Entertainment έναντι 4 δισ. δολ., ενισχύοντας τη μετοχή της δεύτερης κατά 25%, ενώ η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο Baker Hughes θα εξαγοράσει τη BJ Services αντί 5,5 δισ. δολαρίων. Ο δείκτης Dow Jones έχανε αργά χθες 0,9%, στις 9.457 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq έχανε 1,36%, στις 2.001 μονάδες, ενώ και ο δείκτης S&P 500 κυμαινόταν 1,1% χαμηλότερα, στις 1.017 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή