Κέρδη για Fed και Δημόσιο από τη σωτηρία των τραπεζών

Κέρδη για Fed και Δημόσιο από τη σωτηρία των τραπεζών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη 4 δισ. δολ. αποκόμισε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων που διέθεσε για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Τα κέρδη προέρχονται από την επιστροφή κεφαλαίων που δανείστηκαν οκτώ από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και αντανακλούν ετήσιες αποδόσεις 15%, υπολογίζει η εφημερίδα New York Times. Οταν τον περασμένο Οκτώβριο προχωρούσε σε «ενέσεις» κεφαλαίων για την ενίσχυση των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, το υπουργείο ανέμενε μία μετριοπαθή απόδοση της τάξης του 5%. Οπως τονίζει η εφημερίδα, το αμερικανικό κράτος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σοβαρών ζημιών από τη στήριξη του κλάδου.

Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς του Bloomberg, η Fed έχει ήδη όφελος 14 δισ. δολ. από την ενίσχυση που προσέφερε στο τραπεζικό σύστημα την τελευταία διετία. Το οικονομικό πρακτορείο υπολογίζει αυτό το ποσό, με βάση τη διαφορά μεταξύ τόκων και προμηθειών που έλαβε η Fed από τις επενδύσεις της στις τράπεζες και αποδόσεων που θα είχε μία επένδυσή της σε τριμηνιαία γραμμάτια των ΗΠΑ.

Συντονισμός

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρουκ, αναμένεται να κάνει έκκληση στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 να υιοθετήσουν συντονισμένα μέτρα για την εκκαθάριση τραπεζικών ομίλων, οι οποίοι έχουν κομβικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Γερμανός υπουργός τόνισε με επιστολή προς τους ομολόγους του ότι θα πρέπει να χαραχθούν στρατηγικές εξόδου από την κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή