Κέρδισαν από τη στήριξη των τραπεζών

Κέρδισαν από τη στήριξη των τραπεζών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα έτος σχεδόν, μετά τη διάσωση των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρουσιάζει κέρδη για το κράτος. Τα κέρδη προέρχονται από την επιστροφή κεφαλαίων που δανείστηκαν οκτώ από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και υπολογίζονται στα 4 δισ. δολάρια, αντανακλώντας ετήσιες αποδόσεις 15%, σύμφωνα με στοιχεία των New York Τimes.

Η κυβέρνηση, όμως, παραμένει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών από τη διάσωση του ασφαλιστικού ομίλου ΑΙG International, των δύο εταιρειών στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac και των αυτοκινητοβιομηχανιών General Motors και Chrysler. Παραμένει, επίσης, άγνωστο εάν το υπουργείο Οικονομικών θα υποστεί πλήγμα από τις εγγυήσεις -δηλαδή δεσμεύσεις για την κάλυψη απωλειών- που έχει δώσει για τα τοξικά ομόλογα στεγαστικών δανείων.

Παρά ταύτα, το ομοσπονδιακό κράτος εξασφάλισε κέρδη από το πακέτο TARP των 700 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου. (Τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η κυβέρνηση προχώρησε σε «ενέσεις» κεφαλαίων για την ενίσχυση των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.) Ενισχύονται, παράλληλα, οι ελπίδες ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα αποχωρήσει σύντομα από τον τραπεζικό κλάδο.

Η εξασφάλιση κερδών δεν ήταν καθόλου στις προτεραιότητες των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε κλιμακωθεί ο πανικός στις αγορές. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν να ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση όχι μόνον των ισχυρότερων τραπεζών της χώρας, αλλά και εκατοντάδων άλλων που αντιμετώπιζαν μεγάλες απώλειες από το κύμα επισφαλών στεγαστικών δανείων. Αναμενόταν ότι θα διασφάλιζε μια μετριοπαθή απόδοση του 5% από τις τοποθετήσεις του κράτους σε προνομιούχες μετοχές τραπεζών και δικαιώματα αγοράς μετοχών αντί προκαθορισμένων τιμών σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.

Μέχρι σήμερα, το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία. Διασφαλίστηκαν κέρδη 1,4 δισ. δολαρίων από την Goldman Sachs, 1,3 δισ. δολαρίων από τη Morgan Stanley και 414 εκατ. δολαρίων από την American Express. Οι Northern Trust, Bank of New York Mellon, State Street, U.S Bancorp και BB&T απέφεραν κέρδη από 100 μέχρι 334 εκατ. δολάρια η καθεμιά.

Τα περισσότερα κέρδη προέρχονται από την επανάκτηση των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών εκ μέρους των τραπεζών σε χαμηλές όμως τιμές, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το εάν το κράτος μπορούσε να διασφαλίσει μεγαλύτερες αποδόσεις. Επιπροσθέτως, οι ισολογισμοί των Citigroup και Bank of America, όπου το κράτος κατέχει μεγάλο ποσοστό, εξακολουθούν να διατηρούν ομόλογα στεγαστικών δανείων για τα οποία μπορεί να μη βρεθεί αγοραστής, προκαλώντας στο Δημόσιο απώλειες δισ. δολαρίων. Μέχρι σήμερα, πάντως, το λογιστικό κέρδος του κράτους από τις δύο τράπεζες υπολογίζεται στα 18 δισ. δολάρια λόγω της ανόδου των τιμών των μετοχών τους.

«Να λάβουμε μέτρα για τους τραπεζικούς κολοσσούς»

Εκκληση για υιοθέτηση συντονισμένων μέτρων για την εκκαθάριση τραπεζικών ομίλων, οι οποίοι έχουν πολύ κομβικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να καταρρεύσουν, θα απευθύνει ο Πέερ Στάινμπρουκ στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 την Παρασκευή. Ο Γερμανός υπουργός τόνισε με επιστολή προς τους ομολόγους του ότι θα πρέπει να χαραχθούν στρατηγικές εξόδου από την κρίση. Το κόστος της συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει επιβαρύνει τις κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αν και η Fed υπολογίζεται ότι έχει όφελος 14 δισ. δολ. από την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος εδώ και μία διετία. Αυτό προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ τόκων και προμηθειών που έλαβε η Fed από την έκθεσή της στις τράπεζες και των αποδόσεων των τριμηνιαίων γραμματίων των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή