Αποδυναμώθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Αποδυναμώθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη ημέρα πτώσης ήταν η χθεσινή για τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών, λόγω φημών ότι το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον του τελευταίου διαστήματος, το οποίο ώθησε στα υψηλότερα επίπεδα εξαετίας τις αποτιμήσεις των μετοχών του πανευρωπαϊκού δείκτη Dow Jones Stoxx 600, έχει υπερβεί τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

Η μετοχή της Royal Philips Electronics υποχώρησε κατά 4,5% μετά την κίνηση της Exane BNP Paribas να συστήσει σε επενδυτές και μετόχους να πωλήσουν τις μετοχές της εταιρείας. Παράλληλα, υπήρξαν δηλώσεις ότι η μετοχή της Philips θα αφαιρεθεί από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50. Η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Eiffage είδε τη μετοχή της να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες από πέρυσι τον Οκτώβριο. Η μετοχή της φινλανδικής Nokia, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, υποχώρησε κατά 2,9%. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι η Credit Suisse υποβάθμισε τη μετοχή της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 αποδυναμώθηκε χθες κατά 1,8%, κλείνοντας στις 231,66 μονάδες, με όλους τους επιμέρους κλάδους να παρουσιάζουν απώλειες. Ο κλάδος της ευρωπαϊκής μεταποίησης είχε εξασθενήσει τον Αύγουστο, ενώ ανάλογη πορεία είχε ο εν λόγω κλάδος και στη Βρετανία.

Συνολικά, ο δείκτης Stoxx 600 έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 47% από τις 9 Μαρτίου μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, διεθνείς κολοσσοί όπως η L’ Oreal και η τράπεζα Goldman Sachs ανακοίνωσαν καλύτερα των αναμενομένων κέρδη, ενώ η γαλλική και η γερμανική οικονομία ενισχύθηκαν απροσδόκητα.

Χθες, στα 18 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι δείκτες υποχώρησαν, με εξαίρεση την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο εξασθένησε κατά 1,8%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 1,9% της αξίας του και στη Φρανκφούρτη ο DAX 2,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 υποχώρησε κατά 2,14%, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η αμερικανική αγορά, με τον Standard & Ρoοr’s 500 να υποχωρεί κατά 1,86%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή