Εκτίναξη της ανεργίας στα υψηλά δεκαετίας -9,5%- στην Ευρωζώνη

Εκτίναξη της ανεργίας στα υψηλά δεκαετίας -9,5%- στην Ευρωζώνη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 15 εκατομμύρια ξεπέρασαν οι άνεργοι τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, καθώς παρά τα πρώτα σημάδια μιας επερχόμενης ανάκαμψης η ανεργία συνεχίζει, όπως έχουν επανειλημμένως προβλέψει οι οικονομολόγοι, την ανοδική πορεία της. Πρόκειται για νέο υψηλό ρεκόρ δεκαετίας. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat, τον Ιούλιο στη Ζώνη Ευρώ προστέθηκαν 167.000 άνεργοι, φέρνοντας το σύνολο στα 15,09 εκατομμύρια και τον δείκτη στο 9,5% από 9,4% τον Ιούνιο (ήταν 7,5% τον Ιούλιο του 2008). Στην Ευρώπη των «27» έφθασε στο 9% ή σχεδόν 22 εκατομμύρια ανέργους, έναντι 8,9% τον Ιούνιο και 7% πέρυσι τον Ιούλιο. Αυτή η άνοδος του δείκτη κατά δύο μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, τον φέρνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1999.

Η σχετική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, που το τελευταίο διάστημα κερδίζει περίπου ένα δέκατο της μονάδας κάθε μήνα έναντι δύο ή και τριών δεκάτων στις αρχές του έτους, δεν σηματοδοτεί όμως απαραίτητα και το τέλος της ανοδικής του πορείας που αναμένεται από τους περισσότερους αναλυτές να συνεχισθεί. Ετσι ο φόβος παραμένει πως μια περαιτέρω σημαντική επιδείνωσή του θα έχει σοβαρές συνέπειες στην κατανάλωση, και αυτό με τη σειρά του θα υπονομεύσει σοβαρά τις όποιες ελπίδες πραγματικής ανάκαμψης.

Φυσικά, πίσω από αυτούς τους γενικούς πανευρωπαϊκούς δείκτες, η επιμέρους κατάσταση στα κράτη-μέλη εμφανίζει σημαντικές διαφορές, με την Ισπανία να φθάνει το 18,5%, από 11,4% πέρυσι, αλλά την Ολλανδία να παραμένει πολύ χαμηλά, στο 3,4% (έναντι 2,7% τον Ιούλιο του 2008). Μετά την Ισπανία, τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Λεττονία και η Λιθουανία με 17,4% και 16,7% αντιστοίχως, ακολουθούμενες από την Ιρλανδία με 12,5% και τη Σλοβακία στο 12%. Στο άλλο άκρο, μετά την Ολλανδία, την καλύτερη επίδοση εμφανίζει η Αυστρία στο 4,4%, ακολουθούμενη από την Κύπρο στο 5,5%. Για την Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στη Eurostat χρονολογούνται από το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν ο δείκτης βρισκόταν στο 8,7%.

Από την υπ’ αριθμόν 1 οικονομία της Ευρωζώνης, τη γερμανική, τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας φέρνουν τον δείκτη ανεργίας της Γερμανίας να διαμορφώνεται τον Αύγουστο στο 8,3%, έναντι 8,2% τον Ιούλιο. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9.000 σε σχέση με τον Ιούλιο, στα 3.472.200, καταγράφοντας πάντως άνοδο κατά 276.000 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Εποχικά προσαρμοσμένος, ο δείκτης έμεινε σταθερός στο 8,3% του Ιουλίου, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται, μάλιστα, έστω και μόλις κατά 1.000 άτομα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας, Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε, παρότι η οικονομική κρίση «πέρασε» και στην αγορά εργασίας, οι επιπτώσεις παραμένουν προς το παρόν «σχετικά μέτριες». Κι αυτό, διότι πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Θετική, δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να θεωρηθεί η είδηση από το Markit Economics, βάσει του οποίου η συρρίκνωση της μεταποιητικής βιομηχανίας της Ευρωζώνης περιορίσθηκε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Αύγουστο, σε άλλη μια ένδειξη ότι η Ευρωζώνη εξέρχεται της ύφεσης. Ο σχετικός δείκτης PMI ανήλθε στις 48,2 μονάδες, έναντι 46,3 τον Ιούλιο, διαμορφούμενος στα υψηλά 14μήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή