ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζέλικ: Ευκαιρίες ανάκαμψης μέσω Κίνας

Ελπίδα φωτός για την παγκόσμια οικονομία κομίζουν οι δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο οποίος διαβλέπει την πιθανότητα μιας πράγματι παγκόσμιας ανάκαμψης. Βασικός παράγοντας της αισιοδοξίας του είναι η πορεία της οικονομίας της Κίνας, καθώς και η βελτίωση σε άλλες σημαντικές οικονομίες. Ωστόσο, ο γνωστός πανεπιστημιακός και αναλυτής Νουριέλ Ρουμπίνι προειδοποιεί ότι τα υψηλά χρέη των τραπεζών και των καταναλωτών αποτελούν βαρίδια για την ανάκαμψη διεθνώς. Αναφερόμενος μάλιστα στην Κίνα, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας, εφόσον το ΑΕΠ της φθάνει μόλις τα 3 τρισ. δολάρια, έναντι 15 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ.

«Η αξία της κατανάλωσης στην Κίνα φθάνει τα 1 τρισ. δολάρια, όταν η αντίστοιχη στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 10 τρισ. δολάρια», τονίζει ο κ. Ρουμπίνι. Βέβαια, εάν η Κίνα αρχίσει να ακολουθεί αρνητική πορεία, αναμφίβολα θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Πάντως, η κινεζική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου, εκτιμάται ότι μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και κατά 8%, όπως είναι οι επίσημες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε δήλωσή του ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Ουέν Ζιαμπάο, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα εξακολουθήσει να τονώνει την οικονομία και να ακολουθεί μία συγκρατημένα χαλαρή νομισματική πολιτική. «Ηρθα σε συμφωνία με την κινεζική ηγεσία, τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς να διακόψουν τα μέτρα οικονομικής στήριξης», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ζέλικ.

Χθες τα τελευταία στοιχεία κατέδειξαν ότι η οικονομία της Αυστραλίας επιτάχυνε τον ρυθμό της ανάκαμψης μάλλον απροσδόκητα κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφάνισε άνοδο πρώτη φορά το τελευταίο δωδεκάμηνο και πλέον. «Σε όλο τον κόσμο οι περισσότερες οικονομίες έχουν αρχίσει να δείχνουν σε κάπως καλύτερη κατάσταση», επισημαίνει ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Κοέν της Action Economics. Ωστόσο, ο συνάδελφός του και θεωρούμενος ως «ο ορισμός του απαισιόδοξου», Νουριέλ Ρουμπίνι, τονίζει ότι η ανάκαμψη βαρύνεται από τα υψηλά χρέη δημοσίου και ιδιωτών, «εφόσον το μόνο που πράξαμε είναι ότι κοινωνικοποιήσαμε τις τραπεζικές ζημίες». Κατά τις εκτιμήσεις του, το συνολικό δημόσιο χρέος στην υφήλιο θα φθάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία τα 10 τρισ. δολάρια – ποσό τεράστιο και δυσθεώρητο, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει μία νέα κρίση, όπως παρατηρεί ο κ. Ρουμπίνι.