Η ανεργία δείχνει πως παραμένει ο κίνδυνος ανάκαμψης της… κρίσης

Η ανεργία δείχνει πως παραμένει ο κίνδυνος ανάκαμψης της… κρίσης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα χειρότερα έχουν περάσει» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ομάδας ευρώ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ζώνης στις Βρυξέλλες, προσέθεσε όμως αμέσως ότι αυτό ισχύει «προς το παρόν», καθώς, όπως όλοι αναγνωρίζουν, ο κίνδυνος παραμένει για μια ανάκαμψη όχι της οικονομίας, αλλά της… κρίσης – ιδίως αν δεν τύχει των κατάλληλων χειρισμών η λεγόμενη «στρατηγική εξόδου» από τα κρατικά προγράμματα στήριξης. Τόνισε έτσι ο κ. Γιουνκέρ, όπως νωρίτερα είχε πράξει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σπεύσουν οι χώρες να τερματίσουν τα προγράμματα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας. «Πρέπει να συνεχίσουμε και φέτος και του χρόνου», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει, όπως αποδεικνύουν και τα (συνεχώς επιδεινούμενα) στοιχεία για την ανεργία». Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών κ. Χοακίν Αλμούνια, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, όταν έρθει η ώρα να εφαρμοσθεί μια «στρατηγική εξόδου από την κρίση».

Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εικόνα που αποτυπώνουν τα στοιχεία αυτά για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της κρίσης και να συντονίσουμε ακόμα καλύτερα τις ενέργειές μας, εξήγησε ο κ. Αλμούνια. Τα ίδια τα στοιχεία άλλωστε που ανακοινώθηκαν χθες καθιστούν σαφή τον κρίσιμο ρόλο των μέτρων στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Ετσι, παρά την πτώση εξαγωγών, εισαγωγών και βιομηχανικής παραγωγής, η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών κατέγραψε ελαφρά αύξηση 0,2% στη Ζώνη του Ευρώ. Το δίλημμα εν προκειμένω είναι μεταξύ της ταχείας απόσυρσης των μέτρων προς μείωση των δαπανών, με κίνδυνο την εκ νέου διολίσθηση στην ύφεση, και της διατήρησής τους πέραν του δέοντος με αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού… Ετσι, το ζήτημα των ελλειμμάτων και χρεών που έχουν προκαλέσει τα πακέτα στήριξης της οικονομίας παραμένει και συζητήθηκε και μεταξύ των «16» της Ζώνης του Ευρώ που συνεδρίασαν χθες πριν από τη συνάντηση και των 27 υπουργών, όπως παραμένουν και τα διλήμματα για τη χρονική στιγμή της αντιμετώπισής τους.

Εν τω μεταξύ στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του συμβουλίου Εcofiοι υπουργοί κυρίως εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μια πιο… ψυχολογικού χαρακτήρα παράμετρο της κρίσης, την προσπάθεια να τεθούν περιορισμοί του ενός ή του άλλου είδους στις αποζημιώσεις των τραπεζιτών και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων. Οι περισσότερες χώρες συμφωνούν σε αυτό με τη Γαλλία που ήδη έχει λάβει μέτρα, όμως επιφυλάξεις διατηρεί, για ευνόητους λόγους, η Βρετανία που προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του «Σίτι» του Λονδίνου, εν όψει της συνάντηση του G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Ετσι, αν για παράδειγμα ο (προεδρεύων του Ecofin) Σουηδός υπουργός Οικονομικών κ. Αντερς Μποργκ δήλωσε χθες ότι «οι τραπεζίτες… τρωγοπίνουν σαν να βρισκόμαστε στο 1999, ενώ είμαστε στο 2009», η βρετανική πλευρά φοβάται ότι τυχόν περιορισμοί στα «μπόνους» των στελεχών θα έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή του χρηματοπιστωτικού τομέα από το ήδη αποδυναμωμένο Σίτι και θέτει ως προϋπόθεση για τον έλεγχο των μπόνους μία διεθνή συμφωνία για το θέμα. Τέλος, συμφώνησαν να ενισχύσουν στα 125 δισ. ευρώ τη συνεισφορά της Ε.Ε. στο ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή