Στα 50 δισ. στερλίνες το κόστος των νέων κανόνων για τις ασφαλιστικές

Στα 50 δισ. στερλίνες το κόστος των νέων κανόνων για τις ασφαλιστικές

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 50 δισ. στερλίνες (57 δισ. ευρώ) -όση είναι και η σημερινή τους κεφαλαιοποίηση- υπολογίζουν το κόστος των νέων, αυστηρότερων ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον ασφαλιστικό κλάδο οι βρετανικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, οι Βρετανοί ασφαλιστές εκφράζουν τις ανησυχίες τους με επιστολή που απέστειλαν, μέσω του κλαδικού τους οργάνου της Ενωσης Βρετανών Ασφαλιστών, στον υπουργό Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ, προειδοποιώντας μάλιστα για αποσταθεροποίηση του κλάδου. Τον καλούν δε, όπως επίσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να παρέμβει για την αντιμετώπιση της απειλής «προς τον κλάδο, τους πελάτες και γενικώς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Οι νέοι κανόνες περιέχονται στην οδηγία «Solvency 2», και βρίσκονται υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σε αυτό το στάδιο δέχεται προτάσεις, προτού την οριστικοποιήσει περί τα τέλη του χρόνου. Οι ασφαλιστές αναφέρονται μεταξύ άλλων και σε θέματα συνταξιοδοτικά, τρόπους για την καλύτερη διαχείριση των κεφαλαίων και σε ζητήματα διαφάνειας. Ομως οι Βρετανοί ασφαλιστές αλλά και οι ομόλογοί τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση διατείνονται ότι οι ρυθμιστικές αρχές προτίθενται να χειραγωγήσουν τον ασφαλιστικό κλάδο με πρόσχημα τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Βρετανών Ασφαλιστών Στέφεν Χάντριλ διευκρίνισε ότι εάν εφαρμοσθεί η οδηγία ως έχει, ο κλάδος θα πρέπει να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή του μεταξύ 30 δισ. στερλινών και 70 δισ. στερλινών. Αυτό, εκτιμά, θα μειώσει τις επενδυτικές αποδόσεις και θα προκαλέσει άνοδο των τιμών, μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης και έξοδο εταιρειών από τον κλάδο. Παρόμοιες προειδοποιήσεις έχει εκφράσει στο παρελθόν και η ένωση των γερμανικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή