Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξέσπασμα αγοραστικού «πυρετού» για τον χρυσό συνεχίστηκε και χθες να δονεί τις αγορές. Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου με ταχύτητα πλέον προσεγγίζουν τα 1.000 δολάρια την ουγγιά, καθώς, όπως φαίνεται, το χρήμα -κερδοσκοπικό και συντηρητικό- αναζητεί την ασφαλή επένδυση στο χρυσό. Ούτε η ανάδυση από την ύφεση του κρίσιμου τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, ούτε οι συνεχείς «ενέσεις» ρευστότητας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έπεισαν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τους δισταγμούς τους.

Φόβοι για το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ανησυχίες για έκρηξη του παγκόσμιου πληθωρισμού από τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, παράλληλα με το συνηθισμένο κερδοσκοπικό παιχνίδι από τα hedge funds, ώθησαν την αναρρίχηση της τιμής του χρυσού χθες στα 990 δολάρια την ουγγιά στην αγορά της Νέας Υόρκης. Για τους επενδυτές, οι οποίοι υποκύπτουν στον «πυρετό του χρυσού», υπάρχει ολόκληρη σειρά στρατηγικών οι οποίες τους επιτρέπουν να πάρουν θέση σε αυτόν και να μην περιοριστούν απλώς στις χρυσές λίρες ή στις ράβδους χρυσού.

Δεν είναι τυχαίο που η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ απέτυχε να δημιουργήσει ελπίδες στις αγορές. Ούτε καν μπόρεσε να σταθεροποιήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Οι αγορές έδωσαν με την πτώση τους τη χαριστική βολή στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης. Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης συνεχίζει να αιμορραγεί παρά τον πακτωλό χρήματος. Και εάν δεν απεγκλωβιστούν οι κάνουλες χρήματος μεταξύ των τραπεζών, τότε δεν υπάρχουν περιθώρια τόνωσης της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία. Αν και οι αλλεπάλληλες ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ δεν έχουν αντιστρέψει τις συνθήκες σφικτής ρευστότητας στο σύστημα, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό φυσικά εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει το «τζάμπα» χρήμα που χορηγεί ήδη στις τράπεζες. Συνεχείς ενέσεις κορτιζόνης φθηνού δανεισμού για 12 μήνες με σταθερό επιτόκιο 1% στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Το σχέδιο στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης που εφαρμόζει η ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε υπερπροσφορά χρήματος στην αγορά, γεγονός που θα πιέσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού. Σκοπός του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είναι να δημιουργήσει πλεονάζουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Να δούμε…

«Σεμνά και ταπεινά» χθες οι 22 τραπεζίτες της ΕΚΤ άφησαν και το επιτόκιο του ευρώ στα ίδια επίπεδα του 1%, αλλά δεν τόλμησαν να αυξήσουν το μηδαμινό ποσό των 60 δισ. ευρώ (ή 85 δισ. δολαρίων) που υλοποιούν για την αγορά των λεγόμενων covered bonds, που είναι τραπεζικά ομόλογα πάνω σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ή δημόσιο χρέος (που έχουν εκδοθεί κυρίως από τις τράπεζες της Γερμανίας και της Ισπανίας).

Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει τις αγορές των τιτλοποιημένων ομολόγων τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και ώς τώρα δεν έχει ξοδέψει ούτε 10 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2010 και αφορούν σε 3ετή και 10ετή ομόλογα πιστοληπτικής βαθμίδας τουλάχιστον ΑΑ. Να επισημανθεί ότι τα 60 δισ. ευρώ αναλογούν μόλις στο 0,6% του ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ. Ενώ η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας υλοποιούν αγορές ομολόγων του Δημοσίου αξίας ισότιμης με το 8% του αμερικανικού και το 3% του βρετανικού ΑΕΠ, αντίστοιχα. Ο Τρισέ, μάλιστα, αισιοδοξεί ότι η Ευρωζώνη θα καλωσορίσει το 2010 με οικονομική ανάκαμψη και πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή