Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Austrian Airlines από τη Lufthansa

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Austrian Airlines από τη Lufthansa

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε χτες η εξαγορά της Austrian Airlines από τη γερμανική Lufthansa, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα τέλος σε μήνες διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν την αρχική συμφωνία των δύο αεροπορικών εταιρειών. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε με καθυστέρηση εννέα μηνών το «πράσινο φως» στην προσφορά 366.000 ευρώ για την απόκτηση του 41,6% της αυστριακής αεροπορικής εταιρείας, δηλαδή του ποσοστού που κατείχε το αυστριακό Δημόσιο. Η απόφασή της σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τον εθνικό αερομεταφορέα της Αυστρίας.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης το κρατικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που παρέχει η αυστριακή κυβέρνηση στην Austrian Airlines – με την προϋπόθεση όμως ότι θα περιορίσει κατά 15% τις πτήσεις της μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Παράλληλα, η Lufthansa προσφέρει 4,49 ευρώ ανά μετοχή για τις εναπομείνασες μετοχές, φέρνοντας τη συνολική προσφορά στα 166 εκατ. ευρώ για περίπου 37 εκατ. μετοχές. Οι μέτοχοι που δεν έχουν αποδεχτεί ακόμα την προσφορά έχουν διορία μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου να διαθέσουν τις μετοχές τους. Με την πάροδο της συγκεκριμένης ημερομηνίας, η Lufthansa υπολογίζει ότι θα κατέχει περισσότερο από το 90% της Austrian Airlines, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εξαγορά των υπόλοιπων, μειοψηφικών, μετόχων.

Η Lufthansa από χθες είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρείας της Ευρώπης από άποψη πωλήσεων και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 100 εκατ. επιβάτες ετησίως. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πιθανές συνέργειες από τη συμφωνία φτάνουν μόλις στα 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο αναμένονται μακροπρόθεσμα οφέλη, δεδομένης της πρόσβασης που είχε η Austrian Airlines σε αεροδρόμια της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο, όπως το Κόσιτσε της Σλοβακίας, η Οδησσός της Ουκρανίας και το Κρασνοντάρ της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή