Εν συντομια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή φρουράς στην κεντρική τράπεζα Ιρλανδίας

Ο καθηγητής των Οικονομικών Πάτρικ Χόνοχαν επελέγη για το αξίωμα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, το οποίο εκ παραδόσεως καταλάμβανε μέχρι τώρα ανώτατος Ιρλανδός κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ηλικίας 59 ετών Πάτρικ Χόνοχαν είναι καθηγητής στην έδρα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Ανάππυξης στο Τrinity College του Δουβλίνου. Αντικαθιστά στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τον Τζον Χέρλεϊ, ο οποίος συνταξιοδοτείται στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Ο Πάτρικ Χόνοχαν, υπό την ιδιότητα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, θα αποτελέσει, επίσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη. Αναλαμβάνει ηγετικά καθήκοντα σε μια εποχή κατά την οποία η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης από το πλήγμα που δέχθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ειδικός σε τραπεζικά θέματα, με πείρα και θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο κ. Χόνοχαν θεωρείται ο καταλληλότερος για να ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας.

Πτώση κατά 0,2% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον περασμένο Ιούλιο, καθώς οι καλοκαιρινές εκπτώσεις και οι καλές καιρικές συνθήκες δεν κατόρθωσαν να τονώσουν την ψυχολογία των καταναλωτών για να αυξήσουν τις δαπάνες τους. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γαλλία και τη Γερμανία κατά το β΄ τρίμηνο είχε αναθερμάνει τις ελπίδες ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα ήταν ταχύτερος για το σύνολο της Ευρωζώνης. Σε ετήσια βάση η πτώση του ΑΕΠ είναι 1,8%.

Με θετικό πρόσημο ο δείκτης ΡΜΙ

Πρόοδο σημείωσε η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο σύμφωνα με τον δείκτη διευθυντών προμηθειών (PMI), ο οποίος κρίνεται θετικός για πρώτη φορά τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του μεταποιητικού τομέα, o εν λόγω δείκτης αυξήθηκε στις 50,4 μονάδες από τις 47 μονάδες. Η διαμόρφωση του δείκτη PMI πάνω από τις 50 μονάδες αποτελεί ένδειξη ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές διάστημα. «Ο δείκτης PMI ενισχύει την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη μπορεί να βγει από τη ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο Ρομπ Ντόμπσον, οικονομολόγος της Markit που υπολογίζει τον δείκτη ΡΜΙ.

Η ΕasyJet μειώνει 20% τις πτήσεις από το αεροδρόμιο του Λούτον

Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία ΕasyJet σχεδιάζει να μειώσει κατά 20% τον αριθμό των πτήσεών της απο το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου και να κλείσει τη βάση της στα Εast Midlands για λόγους εξοικονόμησης δαπανών. Οι θέσεις χιλίων συνολικά εργαζομένων θεωρούνται επισφαλείς. Η EasyJet θα μεταφέρει τις πτήσεις της από το Λούτον σε άλλο αεροδρόμιο το οποίο «είναι οικονομικώς πιο προσιτό», ενώ σκοπεύει να επεκταθεί περαιτέρω στην ηπειρωτική Ευρώπη, μεταφέροντας εκεί κάποιους από τους εργαζόμενους. Η βάση της EasyJet στα East Midlands εξυπηρετεί την περιοχή γύρω από το Λέστερ, το Ντέρμπι και το Νότιγχαμ, οι πτήσεις προς και από την οποία δεν πρόκειται να θιγούν έως τα τέλη του χρόνου. Η απόφασή της να περιορίσει τις πτήσεις της από και προς το αεροδρόμιο Λούτον, λαμβάνεται ύστερα από μήνες διένεξης για το ύψος των τελών χρήσης του αεροδρομίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή