Γιοχανα Σιγκουρνταρντοτιρ : Σκανδιναβική ηθική και αποζημιώσεις

Γιοχανα Σιγκουρνταρντοτιρ : Σκανδιναβική ηθική και αποζημιώσεις

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποιος… φεσώνει, πληρώνει», θα μπορούσε να είναι μία παροιμία που ταιριάζει στην περίπτωση της Ισλανδίας. Πριν από ένα χρόνο ήταν η πρώτη οικονομία που κατέρρευσε λόγω κρίσης, καθώς η πτώση των τραπεζών συμπαρέσυρε το σύνολο της οικονομίας. Σήμερα η πρωθυπουργός της, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, αναγνωρίζει το ηθικό και νομικό χρέος της απέναντι σε όσους -Βρετανούς κυρίως- είχαν εμπιστευθεί στη διαδικτυακή τράπεζα Landsbanki’s Icesave τις καταθέσεις τους, οι οποίες εξανεμίστηκαν και θα τους αποζημιώσει με 2,3 δισ. στερλίνες.

«Το κοινοβούλιο της Ισλανδίας έχει καθήκον να διασφαλίσει ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον», τόνισε. «Η απόφαση της αποζημίωσης συνδέεται με την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας». Επειτα από αρκετές συζητήσεις και αντεγκλήσεις, η βουλή αποφάσισε να διαθέσει το εν λόγω ποσόν στο υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας σε ορίζοντα εννέα ετών και με επιτόκιο 5,5%. Στην Ισλανδία οι πολίτες δυσανασχετούν με το ότι εκείνοι, ως φορολογούμενοι, θα επωμιστούν τα χρέη. Κάνοντας χρήση του αντιτρομοκρατικού νόμου, η Βρετανία είχε παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Landsbanki στο έδαφός της, όταν εκείνη κατέρρευσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή