Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ινδία ελέω ξηρασίας

Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ινδία ελέω ξηρασίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδονησία, η Ινδία έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των ασιατικών κρατών, τα οποία επωφελήθηκαν από τα οικονομικά προγράμματα βοήθειας, όπως αποδεικνύεται από την επιτάχυνση του ρυθμού της οικονομικής τους ανάπτυξης. Το ύψος των προγραμμάτων κρατικής ενίσχυσης της οικονομίας στην Ασία ανέρχεται στα 950 δισ. δολάρια. Οπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία στη Βομβάη, για πρώτη φορά από το 2007 η ινδική οικονομία σημείωσε άνοδο κατά 6,1%, σε ετήσια βάση, κατά το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, που έληξε τον περασμένο Μάρτιο. Τα αίτια της ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας αποδίδονται στην αξιοποίηση του προγράμματος της οικονομικής βοήθειας των 115 δισ. δολαρίων, το οποίο μαζί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Νέου Δελχί αντιστοιχεί στο 12% του ινδικού ΑΕΠ.

Αυτή είναι η ευχάριστη πλευρά της ανακοίνωσης της ινδικής στατιστικής υπηρεσίας. Η άλλη, ωστόσο, ανατρέπει την ικανοποίηση που προκαλεί η ανοδική πορεία της ινδικής οικονομίας, λόγω των κινδύνων που κρύβει για την ανάπτυξη η παρατεταμένη ξηρασία στη χώρα. Η ξηρασία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και, τελικά, να δυσχεράνει το έργο της κεντρικής τράπεζας στον έλεγχο του πληθωρισμού. «Οι ασθενείς μουσώνες περιπλέκουν την κατάσταση για τη κεντρική τράπεζα», δηλώνει ο Σαουγκάτα Μπατατσαρίγια, οικονoμολόγος στην Axis Bank Lrd στη Βομβάη. Και διευκρινίζει ότι «οι αραιές βροχοπτώσεις θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία». Πριν εμφανισθούν τα σημάδια της ξηρασίας, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας είχε εκφράσει την πρόβλεψη ότι το ινδικό ΑΕΠ θα σημειώσει άνοδο 6% το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 του ερχομένου Μαρτίου, ποσοστό που θα ήταν το χαμηλότερο από το 2003. Στα επιτεύγματα της ινδικής οικονομίας καταχωρείται ήδη ότι ο μεταποιητικός τομέας τη χώρας παρουσίασε ανάπτυξη 3,4% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, μετά συρρίκνωση 1,4% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η Volkswagen, η Toyota Μotor Corp. και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εξαγγείλει σχέδια για συνολικές επενδύσεις ύψους άνω των έξι δισ. δολαρίων για την κατασκευή εργοστασίων στην Ινδία, προκειμένου να αντισταθμίσουν με ανάπτυξη στην Ινδία την πτώση της ζήτησης στις αγορές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή