Οι όροι εξαγοράς

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Volkswagen σχεδιάζει να εξαγοράσει σταδιακά τη μικρότερη Porsche, διαφυλάσσοντας πάντως την αυτονομία και ανεξαρτησία της εταιρείας. Κατά τις δηλώσεις της VW, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, το διοικητικό της συμβούλιο θα έχει συνομιλίες με την Porsche, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο και να επιτευχθεί το ζητούμενο. Λίγο καιρό πριν είχαν αμφότερες ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συστήσουν έναν ενιαίο όμιλο αυτοκινητοβιομηχανίας. Οπως επισήμαναν υψηλόβαθμα στελέχη της Volkswagen, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα συνδυάσουν σημαντικά εμπορικά σήματα σε αγαστή σύμπνοια, θα χρησιμοποιήσουν επωφελώς την τεχνογνωσία τους και θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν ακόμα αποδοτικότερα τους πόρους τους. Αυτές οι δηλώσεις, ωστόσο, κρύβουν μία σκληρή μάχη για τον έλεγχο μεταξύ των δύο «αδελφών» εταιρειών.

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας, το οποίο ελέγχει μεγάλο τμήμα της Volkswagen, εκφράζει την αισιοδοξία της για την προοπτική της συγχώνευσης. Ο νέος όμιλος που θα αναδειχθεί θα τεθεί υπό την καθοδήγηση της Volkswagen.

Πέραν τούτου, η Porsche, όπως ακριβώς και η Αudi, το εμπορικό σήμα πολυτελών οχημάτων που ανήκει στην Volkswagen, θα εξακολουθήσει τον δρόμο της με άθικτη την ταυτότητά της. Ουσιαστικά, η Porsche θα αναδειχθεί στο δέκατο εμπορικό σήμα της Volkswagen. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα πορευθούν μόνες. Παρόντα στην ένωσή τους θα είναι και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Κατάρ ως ο τρίτος ισχυρότερος μέτοχος μετά τις οικογένειες Πόρσε, Πίεχ και το κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας. Οι όροι της συμφωνίας θέλουν τη VW αρχικώς να αγοράζει το 42% της Porsche έως τα τέλη του 2009 αντί 3,3 δισ. ευρώ. Το δε Κατάρ θα εξασφαλίσει το 10% των μετοχών της οικογένειας, που ελέγχει την Porsche, καθώς και την πλειοψηφία των οψιόν της Porsche στη Volkswagen.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή