Πρόστιμο – ρεκόρ στην Pfizer επέβαλαν οι ΗΠΑ

Πρόστιμο – ρεκόρ στην Pfizer επέβαλαν οι ΗΠΑ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα την επιβολή προστίμου 2,3 δισ. δολαρίων στον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer. Το ποσό είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού της εταιρείας με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, και αντανακλά το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στο πλαίσιο των κρατικών συστημάτων υγειονομικής κάλυψης Medicare και Medicaid. Η εξέταση υποθέσεων απάτης στην προώθηση και το μάρκετινγκ φαρμάκων εις βάρος φαρμακευτικών εταιρειών έχουν πλέον εξελιχθεί σε ρουτίνα. Σχεδόν κάθε μεγάλη εταιρεία του κλάδου έχει κατηγορηθεί για την προσφορά «υπόγειων» προμηθειών σε ιατρούς, ή άτυπων παρεμβάσεων στον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν θορυβηθεί από την παράνομη, εάν όχι και εγκληματική, συμπεριφορά του κλάδου, αυξάνοντας το ποσό των προστίμων σε δισ. δολάρια. Εξετάζουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις και σε ιατρούς, ανά περίπτωση. Τον Ιανουάριο ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν πρόστιμο 1,4 δισ. δολαρίων στη φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly για την παράνομη προώθηση του φαρμάκου Zyprexa κατά των ψυχώσεων. Στην περίπτωση της Pfizer, το πρόστιμο αφορά την παράνομη προώθηση του παυσίπονου Bextra, αλλά και άλλες παρεμφερείς ενέργειες για τα φάρμακα Zyvox, Geodon και Lyrica. Με βάση τους όρους του συμβιβασμού με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Pfizer θα καταβάλει 1,3 δισ. δολαρίων σε ποινικές ευθύνες που συσχετίζονται με το Bextra, και 1 δισ. δολ. σε αστικά πρόστιμα.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους σπανίως δημοσιεύονταν οι αποφάσεις των υποθέσεων ή δίνονταν συνεντεύξεις Τύπου. Η υπόθεση Zyprexa ανακοινώθηκε από τις ομοσπονδιακές αρχές της Φιλαδέλφειας. Επιπροσθέτως, η απόφαση να ανακοινωθεί η συμβιβαστική λύση των 2,3 δισ. δολ. με τη Pfizer από την ίδια την υπουργό Υγείας, Καθλίν Σεμπέλιους, αντικατοπτρίζει μια αλλαγή της πολιτικής στάσης απέναντι στον φαρμακευτικό κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή