Μια «φωτεινή» ιδέα που πρέπει να προωθηθεί

Μια «φωτεινή» ιδέα που πρέπει να προωθηθεί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία εποχή που παρέχονται κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της κλιματικής αλλαγής αντηχεί παράδοξο να χρησιμοποιούμε ακόμη συμβατικούς λαμπτήρες οι οποίοι μετατρέπουν μόνο το 10% της ενέργειάς τους σε φως, ενώ το υπόλοιπο χάνεται υπό μορφή θερμότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναγνωρίσει επίσης τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η μετάβαση στη χρήση ενεργειακά αποδοτικότερου φωτισμού. Από αυτόν τον μήνα η Ε. Ε. απαγορεύει τους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης των 100 βατ και άνω και θα αποσύρει σταδιακά από την αγορά όλους τους ενεργοβόρους λαμπτήρες. Εως το 2020 η εν λόγω εξοικονόμηση ενέργειας θα αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ενέργειας 11 εκατ. νοικοκυριών, ενώ κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει πάνω από 50 ευρώ στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι καταναλωτές θα αντιληφθούν σύντομα ότι οι σύγχρονες και αποτελεσματικότερες εναλλακτικές λύσεις προσφέρουν όχι μόνο τα ίδια πλεονεκτήματα με τους παλαιούς συμβατικούς λαμπτήρες, αλλά πολύ περισσότερα. Θα μπορούν, για παράδειγμα, να επιλέξουν τη χρήση διαφανών βελτιωμένων λαμπτήρων πυράκτωσης αλογόνου, οι οποίοι παρέχουν ακριβώς τον ίδιο τύπο και την ίδια ποιότητα φωτισμού με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Και αυτοί διατίθενται στα ίδια σχήματα και σχέδια και παρέχουν πλήρη φωτεινή ροή με το άναμμα του λαμπτήρα.

Μια εναλλακτική λύση είναι επίσης οι δίοδοι φωτοεκπομπής (LED). Είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL), αλλά δεν περιέχουν υδράργυρο ενώ διαρκούν περισσότερο.

Επιπλέον, τα νοικοκυριά θα μπορούν να διαπιστώσουν τη διαφορά στον λογαριασμό τους, δεδομένου ότι θα μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα χρησιμοποιώντας συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού. Παρότι η τιμή αγοράς τους είναι ακριβότερη, η διαφορά καλύπτεται σύντομα διότι καταναλώνουν τέσσερις ή πέντε φορές λιγότερο από ό, τι οι συμβατικοί λαμπτήρες πυράκτωσης, ενώ διαρκούν έξι έως δέκα φορές περισσότερο. Η εξοικονόμηση που παρέχει ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού υπολογίζεται περίπου σε 60 ευρώ.

Παραδόξως, με την απαγόρευση μη αποδοτικών μέσων φωτισμού η Επιτροπή παρέχει στους καταναλωτές μεγαλύτερη επιλογή ειδών φωτισμού. Δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν εναλλακτικά μέσα φωτισμού, το κόστος τους θα μειωθεί λόγω των οικονομιών κλίμακας, ενώ τα πλεονεκτήματά τους θα είναι πλέον εμφανή.

Ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για το επίπεδο υδραργύρου που περιέχουν οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού. Ωστόσο οι λαμπτήρες που περιέχουν υδράργυρο χρησιμοποιούνται τα τελευταία 50 χρόνια στα περισσότερα γραφεία και δημόσια κτίρια χωρίς πρόβλημα. Ο υδράργυρος μπορεί να διαφύγει μόνο σε περίπτωση που σπάσει κατά λάθος ο λαμπτήρας. Στην περίπτωση αυτή απελευθερώνονται πέντε χιλιοστόγραμμα υδραργύρου κατ’ ανώτατο όριο. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, απελευθερώνεται μικρότερη ποσότητα υδραργύρου κατά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οι εκπομπές υδραργύρου μειώνονται συνολικά. Φυσικά, η διάθεση των συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού ως αποβλήτων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία της Ε. Ε.

Υπάρχουν εσφαλμένες πληροφορίες όσον αφορά την ποιότητα του φωτός που εκπέμπουν οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού. Μπορούν να παράγουν τόσο φως όσο και οι συμβατικοί λαμπτήρες πυράκτωσης.

* Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενέργεια

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www. e-lumen. eu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή