Αυστηρότεροι κανόνες για τις τράπεζες

Αυστηρότεροι κανόνες για τις τράπεζες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή για τη χάραξη διεθνούς ρυθμιστικού σχεδίου για τα μπόνους υψηλόβαθμων στελεχών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έλαβε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες του G20. Παράλληλα, η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας θα εξετάσει τη δημιουργία πλαισίου για την ενίσχυση της κεφαλαιακής ισχύος των τραπεζών ακόμη και κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής ευρωστίας.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, οι υψηλοί αξιωματούχοι του G20 συμφώνησαν στη δημιουργία διεθνούς κώδικα για τη «συμμόρφωση» της τακτικής των υψηλών μπόνους που απολαμβάνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, ακόμη και εν μέσω της διετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει τον κλάδο σε απώλειες και διαγραφές άνω των 1,6 τρισ. δολαρίων. Ετσι δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις συναίνεσης στη σύνοδο κορυφής του G20, όπου θα παρίστανται οι ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων κρατών του κόσμου, στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Το G20 απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου μπορούν να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν σε ένα πρότυπο διακυβέρνησης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη για το Πίτσμπουργκ». Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστιάν Λαγκάρντ, και ο Γερμανός ομόλογός της, Πέερς Στάινμπρουκ, μετά τη συνάντηση των ηγετών του G20, υπενθύμισαν τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι κυβερνήσεις τους για να πείσουν τη Βρετανία να συνταχθεί με μια αυστηρή και ομοιογενή στάση απέναντι στα γενναιόδωρα πακέτα αποδοχών και αποζημιώσεων που απολαμβάνει ο τραπεζικός και ο ευρύτερος χρηματοπιστωτικός κλάδος. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπράουν είχε αρχικά εκφράσει επιφυλάξεις για το πόσο εφικτό είναι να επιβληθεί ενιαίο πλαφόν στα μπόνους στελεχών, αν και στη συνέχεια υιοθέτησε τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων του.

Μεταξύ των προτάσεων που θα εξετασθούν από το FSB, το οποίο θεσμοθετήθηκε προ μόλις πέντε μηνών από το G20, είναι ο καθορισμός των μπόνους ως ποσοστό της κερδοφορίας των τραπεζών. Παράλληλα, η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας αναλαμβάνει τη χάραξη ρυθμιστικού πλαισίου με στόχο την επιβολή ενός παγκοσμίου ορίου μόχλευσης, δηλαδή έκθεσης ιδίων κεφαλαίων στις αγορές, την ενίσχυση των αποθεμάτων κεφαλαίων των τραπεζών και τη βελτίωση της ποιότητάς τους. Μεγάλη ανησυχία στον κλάδο έχει προκαλέσει το ισχυρό ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών ορίων κεφαλαιακής επάρκειας, μειώνοντας έτσι τα περιθώρια των τραπεζών να εκτεθούν σε κινήσεις υψηλού κινδύνου. Οι προτάσεις της επιτροπής της Βασιλείας για τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2009.

Αλαν Γκρίνσπαν: Η κεφαλαιακή ισχύς επαρκεί

Οι τράπεζες οφείλουν να είναι οχυρωμένες με περισσότερα κεφάλαια, ακόμη κι αν δεν το απαιτούν οι οικονομικές συνθήκες, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν, προσθέτοντας ότι πέραν τούτου, δεν είναι αναγκαίες περισσότερες τομές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ασκούν πιέσεις για την υιοθέτηση μηχανισμών προς συγκράτηση των μπόνους, με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας να διατυπώνει την ανησυχία του για το εάν οι ΗΠΑ να συνταχθούν με αυτές. «Θα βρει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το κουράγιο να μεταβάλει την παλαιά τάξη πραγμάτων;», αναρωτήθηκε δημοσίως ο κ. Φρανσουά Φιγιόν. Το πρώτο εξάμηνο του 2009, η αμερικανική Goldman Sachs παραχώρησε μπόνους 11,4 δισ. δολ., ενώ αντίθετα η γαλλική BNP Paribas ανέβαλε την καταβολή των δύο τρίτων αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή