Παραπομπή και της Boeing για ενισχύσεις

Παραπομπή και της Boeing για ενισχύσεις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περίπτωση της Boeing και της Airbus, η έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης για τις κρατικές επιδοτήσεις που λάμβανε η δεύτερη δεν αποτελεί παρά ένα επεισόδιο στη μεταξύ τους διαμάχη. Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έκρινε ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια, που δόθηκαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συνιστούν παράνομες επιδοτήσεις, μία υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί – και αφορά τη Βoeing, με την απόφαση να αναμένεται το συντομότερο σε ένα χρόνο. Ακριβώς όπως έπραξε η αμερικανική πλευρά, παρομοίως και η ευρωπαϊκή κινήθηκε στον ΠΟΕ εναντίον της Boeing, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία λάμβανε παράτυπη οικονομική στήριξη μέσω των συμβάσεών της με το Πεντάγωνο.

Πάντως, οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται ακόμη διατεθειμένες να «ανοίξουν πυρ». Η αρμόδια επίτροπος Εμπορίου, βαρώνη Αστον, δήλωσε χθες ότι ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των αεροναυπηγικών εταιρειών τους, παρά τη διαμάχη τους στον ΠΟΕ.

Επιστρέφοντας στο εκτεταμένο κείμενο των 1.000 σελίδων του ΠΟΕ, αξίζει να αναφερθεί ότι η νίκη υπέρ της Boeing είναι μερική. Οπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Financial Times, σχεδόν τα δύο τρίτα των καταγγελιών της Ουάσιγκτον κατά της Airbus κρίθηκαν αβάσιμα. Επίσης, η οικονομική στήριξη προς το νέο Airbus, το ευρείας ατράκτου μοντέλο A350 και ανταγωνιστικό του Βοeing Dreamliner, εξαιρέθηκε από την υπόθεση, καθώς έκρινε ότι η επιδότηση για την ανάπτυξη νέου αεροσκάφους συνιστά βιώσιμη εναλλακτική για τη χρηματοδότηση της αεροναυπηγικής βιομηχανίας.

Ωστόσο, ο ΠΟΕ έκρινε ότι ορισμένες ενισχύσεις προς την Airbus σαφώς και ήταν κρατικές. Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είχαν δώσει μόνον παράνομες επιδοτήσεις, αλλά σε ορισμένες περιστάσεις είχαν παραβιάσει και την αυστηρότερη απαγόρευση για τη βοήθεια επί των εξαγωγών. Οι εν λόγω απαγορευμένες επιδοτήσεις θα πρέπει να ακυρωθούν ή να τροποποιηθούν άμεσα μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης.

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου μίλησαν ενθουσιωδώς για τη νίκη που κατήγαγε η αμερικανική εταιρεία, αλλά τον υπερβολικό ενθουσιασμό δεν τον συμμερίστηκαν όλοι. Η τελική απόφαση του ΠΟΕ θα χρειαστεί χρόνο, ενώ ο διεθνής οργανισμός δεν δύναται να επιβάλει ο ίδιος κυρώσεις. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, «η προκαταρκτική έκθεση απέρριψε το 70% των καταγγελιών των ΗΠΑ και επιβεβαίωσε το ότι η αποπληρούμενη κρατική βοήθεια συνιστά μια επιτρεπτή μέθοδο συνεργασίας των ιδιωτών με τις κυβερνήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή