Σημαντική πτώση του εμπορίου βλέπει η UNCTAD

Σημαντική πτώση του εμπορίου βλέπει η UNCTAD

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυτοσυγκράτηση η Διάσκεψη για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ (UNCTAD) προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση ανάκαμψη από την ύφεση και κρούει τον κώδωνα κινδύνου, ώστε να μη σπεύσουν άκαιρα οι κυβερνήσεις να αποσύρουν τα πακέτα στήριξης των εθνικών οικονομιών. Οπως προειδοποιεί, μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η παγκόσμια κρίση.

Επιπλέον, στην τελευταία της έκθεση κάνει λόγο για ανησυχητική μείωση στο εμπόριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά, κατά 1% σε πραγματικούς όρους και κατά 20% και πλέον σε όρους δολαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο διεθνής οργανισμός συστήνει να υιοθετηθεί νέο διεθνές νόμισμα πέραν του δολαρίου, ώστε οι αναδυόμενες αγορές να προστατευθούν από το «παιχνίδια εμπιστοσύνης» που παίζουν οι κερδοσκόποι της αγοράς.

Αναφορικά με το διεθνές εμπόριο, η UNCTAD επισημαίνει ότι η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας συνέτεινε στην υποχώρηση της ζήτησης στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Λόγου χάριν, στην περίπτωση της Ινδίας οι εξαγωγές της παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος για δέκατο μήνα στη σειρά από πέρυσι τον Οκτώβριο. Ειδικά μάλιστα για την περίοδο Απριλίου – Ιουλίου, οι εξαγωγές της μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας της νοτιοανατολικής Ασίας μειώθηκαν άνω του 31%. «Δεν διακρίνουμε στον παγκόσμιο οικονομικό ορίζοντα πραγματική ανάκαμψη», επισημαίνει ο δρ Σουπατσάι Πανιτσπάκντι, γενικός γραμματέας της UNCTAD. «Επιπλέον, δεν διακρίνουμε το 2009 «τα πρώτα βλαστάρια» μιας ανάκαμψης στις ισχυρές οικονομίες». Ο επικεφαλής συνεργάτης του για την έκθεση, Χάινερ Φλάσμπεκ, εκτίμησε μάλιστα ότι «αυτό που βλέπουμε στη διεθνή οικονομία είναι κερδοσκοπία επί της ανάκαμψης».

Η ενίσχυση των δεικτών κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς θεωρείται μάλλον προσωρινή ανάκαμψη – αντίδραση στις ασυνήθιστα χαμηλές τιμές των επενδυτικών προϊόντων και των εμπορευμάτων που είχαν διαμορφωθεί μετά μια τόσο παράλογη πτώση, όσο παράλογη ήταν και η προηγηθείσα εκτίναξή του.

Στην ετήσια έκθεσή της, η UNCTAD επισημαίνει ακόμη την ανάγκη ενός νέου διεθνούς συστήματος συναλλαγματικών διαθεσίμων, με τη χρήση αρκετών νομισμάτων αντί της προσκόλλησης μόνο στο αμερικανικό δολάριο – μιας προσκόλλησης καταστροφικής, όπως φάνηκε με την κρίση. Τέλος, ο διεθνής οργανισμός ζήτησε την επιβολή αυστηρών ελέγχων στις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές ροές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή