Σύνεση και προσοχή στα σημάδια ανάκαμψης συστήνει ο Τρισέ

Σύνεση και προσοχή στα σημάδια ανάκαμψης συστήνει ο Τρισέ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και συστάσεις για σύνεση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μίλησε χθες για τα διαφαινόμενα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και τις ενδείξεις σταθεροποίησης και εξόδου από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 60 και πλέον ετών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με ομολόγους του από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο στη Βασιλεία της Ελβετίας, ο κ. Τρισέ τόνισε πως τα τελευταία στοιχεία είναι πιο ενθαρρυντικά από τις προβλέψεις. Οπως δήλωσε, «ένας σημαντικός αριθμός εκτιμήσεων έχει ήδη αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, καταδεικνύοντας πως πιθανώς βγαίνουμε από την περίοδο της ελεύθερης πτώσης που σημάδεψε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και το πρώτο του τρέχοντος». Μιλώντας εκ μέρους των δέκα σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ιαπωνίας και της Κίνας, των οποίων οι διοικητές συμμετείχαν στη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσέθεσε πως η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να συστήσει «σύνεση» και προσοχή καθώς, όπως τόνισε, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο να διανύσουμε, γι’ αυτό και «η εγρήγορση είναι καίριας σημασίας».

Οι δηλώσεις του κ. Τρισέ απηχούν τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, που στις 3 Σεπτεμβρίου προέβλεψε πως η οικονομία των χωρών του G7 στο σύνολό της θα συρρικνωθεί κατά 3,7% για το σύνολο του έτους, λιγότερο δηλαδή από το 4,1% που είχε προβλέψει ο διεθνής οργανισμός τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε πως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία αλλά και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ζώνης Ευρώ, Γερμανία και Γαλλία, θα σημειώσουν θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρέχον τρίμηνο, ενώ θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται οι οικονομίες του Καναδά και της Βρετανίας.

Σε ό, τι αφορά, άλλωστε, τα μέτρα στα οποία κατέφυγαν οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες για να τονώσουν τις οικονομίες των χωρών τους, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε πως μεταξύ τους επικρατεί ομοφωνία. Η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ θεωρήθηκε ότι αναφερόταν στην απόφαση των Fed, Τράπεζας της Αγγλίας, Τράπεζας της Ιαπωνίας και της ΕΚΤ να διατηρήσουν τα προγράμματα αγοράς ομολόγων για να ενισχύσουν τις δανειοδοτήσεις. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «η ομοφωνία δεν συνεπάγεται ότι θα κάνουμε όλοι το ίδιο, καθώς δεν είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή