H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα από τη συνάντηση του G20 ήταν σαφές. Ολα τα εργαλεία της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς και τα δημοσιονομικά κίνητρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου διασφαλιστεί η πορεία σταθερής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Το G20 απέφυγε να υιοθετήσει συγκεκριμένες αμφιλεγόμενες προτάσεις πρόωρης εξόδου από την κρίση σε περίοδο επικίνδυνης ακόμη δοκιμασίας για τις οικονομικές συνθήκες και την απασχόληση. Πάντως, ένα είναι βέβαιο: το G20 θέλει να κερδίσει χρόνο.

Οι υπουργοί Οικονομικών του G20 από το Λονδίνο αποφάνθηκαν ότι τα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβουν για να υλοποιήσουν τις «στρατηγικές εξόδου» όταν τελικά η παγκόσμια κρίση παρέλθει, θα ήταν σώφρον να παραμείνουν ακόμη στα χαρτιά. Από τη στιγμή ωστόσο που η ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο διασφαλιστεί, οι υπουργοί ζήτησαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διεξαγάγει έρευνες ώστε να διαπιστωθεί ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος εξόδου χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη. Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Οικονομικών τόνισαν ότι επί του παρόντος είναι ακόμη πολύ νωρίς. «H ανάπτυξη πρέπει να παραμείνει ο πρωτεύων στόχος της πολιτικής μας», δήλωσε ξεκάθαρα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν διαθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των οικονομιών τους. Ομως, οι δυσοίωνες ενδείξεις από το μέτωπο της αγοράς εργασίας υποδαυλίζουν τις ανησυχίες ολόκληρου του κόσμου. Το ρίσκο μιας νέας επιδείνωσης παραμένει υψηλό, τη στιγμή που οι πόροι που διαθέτουν οι κυβερνήσεις είτε από φορολογικά έσοδα είτε από δανεικά πλησιάζουν τα όριά τους και καταφεύγουν στις μαζικές πωλήσεις κρατικών τίτλων. Οταν οι στρατιές των ανέργων συνεχίζουν να αυξάνονται, υπάρχει έκδηλη ανησυχία σε όλους τους λαούς. Η αντιμετώπιση της κρίσης έγινε με γενναία μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και πακτωλό τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έριξαν στο τραπεζικό σύστημα για τη διάσωσή του. Παρά το μεγαλόπνοο πρόγραμμα διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων του προέδρου Ομπάμα, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο στις αρχές του Φεβρουαρίου με στόχο τη δημιουργία 3,5 εκατ. θέσεων εργασίας εντός δύο ετών, η ανεργία καλπάζει.

Ευτυχώς, οι αγορές έχουν καλμάρει. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν καταγράψει υψηλά κέρδη από το ναδίρ των 12 ετών στο οποίο είχαν βυθιστεί στις 9 Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν εν θερμώ επί μήνες τραπεζικές μετοχές. Η θύελλα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ όταν έσκασαν τα διαβόητα subpime στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου της αγοράς κατοικίας και τα «τοξικά» ομόλογα, προκαλώντας παγκόσμια πιστωτική ασφυξία και διάλυση του τραπεζικού συστήματος, που βύθισε τις οικονομίες στη χειρότερη ύφεση από το 1930 και στη χρεοκοπία της Lehman Brothers, αποτελεί παρελθόν.

Αλλά, δυο χρόνια μετά, η κρίσιμη μεταρρύθμιση που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση Ομπάμα για το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, παραμένει σε αδιέξοδο. Οι αντιστάσεις των τραπεζιτών της Wall Street απέναντι στη μεταρρύθμιση ήταν και είναι απίστευτες. Ουδείς γνωρίζει το πώς θα επανέλθει πάλι το αίσθημα εμπιστοσύνης στο κοινό, όταν όλες οι αμερικανικές τράπεζες είναι με την πλάτη στον τοίχο και εξακολουθούν και επιβιώνουν μόνο χάρη στα λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων.

Ούτε η ροή των πιστώσεων στις οικονομίες είναι ακόμη ομαλή ούτε και η εξυγίανση των τραπεζών από τα «τοξικά» ομόλογα έχει επιτευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή